Under åren har nyfikna ögon blickat uppför trädgården mot det gamla huset där den aningen originella mannen Bertil Åkerman levde i många år. Faktiskt i nästan hela sitt liv. Många barn i Funbo har under åren åkt dit för att få hjälp med att laga sin cykel. Inget svårt arbete för en av Sveriges få licensierade motorcykelreparatörer för BMW-motorcykel. Men väldigt få blev insläppta i huset. Kanske för att den gamle mannen levde i ett hus som visserligen blev underhållet men långt ifrån moderniserat. Bertil Åkerman bodde i huset sedan han var fyra år och var mån om att bevara huset som det var. När grannarna i huset bredvid ville modernisera och slog sönder sina kakelugnar, valde Bertil Åkerman att ha sina kvar, trots att det innebar vedhuggning varje dag. I dag bor en annan Bertil där. Han är fem år och känner inte alls till historien om den Bertil som i så många har bott i hans hus.  År 2012 köpte Anna Nordström och Johan Lindberg huset efter några års husletande. De fick inleda med att göra det första renoveringsprojektet för att sen ta sina två katter Olga och Lipton och flytta in år 2013.

– När vi kom in i huset såg vi att det var rätt ålderstiget. Vi fick reda på att ingen har gjort något med huset på 30-40 år. Det kan man ju tycka är märkligt men det är faktiskt väldigt många fördelar med det, säger Anna Nordström.

Huset byggdes 1927 och tack vare att det är sparsamt renoverat blir ju innebörden att huset är orört och allt är kvar i original. Fönstren som sitter på huset, är samma fönster som sattes dit 1927. De är under renovering.

Artikelbild

| Närheten till stan och en stor trädgård var en av anledningarna till att Anna och Johan föll för huset. I trädgården odlas bland annat jordärtskockor, tomater, vitlök och en del blommande växter.

– Förutom en möbelsnickarkurs så har jag även gått en kurs i just fönsterrenovering, säger Anna Nordström.

Anna och Johan är måna om att bevara det gamla och de har fokus på ett hållbart, gediget och ekologiskt sätt att renovera på.

– Många tittade på huset när det var ute på försäljning men avskräcktes av att det inte fanns något avlopp, säger Johan Lindberg.

Nu finns ett multrum i anslutning till det tadelakt-putsade badrummet, där "avfallet” blir till jord som sedan används i trädgårdens odlingar.  

Artikelbild

| Barnen leker framför en av husets kakelugnar som pappa Johan Lindberg tillsammans med en kakelugnsmakare har renoverat.

–Ibland är det verkligen en utmaning att renovera och samtidigt ha småbarn. Å andra sidan blir barnen smittade av oss och är verkligen kreativa. De har alltid något eget lite byggprojekt på gång, berättar Anna Nordström

. –Dessutom är det en lyx och kvalitetstid när den ena föräldern åker bort med barnen och man kan ägna sig helhjärtat åt renoveringen i sin ensamhet.

Artikelbild

| Anna Nordström är svag för gott kaffe och kanske att den moderna espresso-bryggaren känns som "katt bland hermeliner" men det är ju trots allt 2019.

Intresset för och glädjen i att  bevara och gediget renovera det gamla huset från 1920-talet är tydligt och visst är man ganska säker på att Bertil Åkerman sitter på ett moln i himlen och tittar ner på huset med ett stort leende på sina läppar?