Under mellandagarna 2017 såldes begagnade saker för över 100 miljoner på Blocket. Och enligt sajten själv så verkar årets försäljning landa i liknande siffror. Det är inte ovanligt att sälja vidare julklappar som man av olika anledningar inte blev nöjd med, berättar Blockets presschef Linnea Aguera.

– Ibland skriver annonsörerna det rätt ut. I andra fall kan man anta att det handlar om julklappar när annonsen läggs upp på julafton och varan beskrivs som ”oöppnad” och ”oanvänd”, säger hon.

Ett av Blockets sätt att mäta vilka sorters varor som är populära är att se hur lång tid det tar mellan att en annons läggs upp och försäljning sker. I Uppsala kommun är det just nu tvättmaskiner och torktumlare, diskmaskiner samt konsertbiljetter som säljs snabbast. I hela länet toppas listan av tv-spel, surfplattor och mobiler.

– Vitvaror brukar gå snabbt i Uppsala. Det skulle kunna bero på att det är en studentstad, dit många ska flytta i samband med terminsstarten i januari, säger Linnea Aguero och fortsätter:

– När det gäller tv-spel märks det att det finns en stor andrahandsmarknad, med hög omsättning av nya spel.

Linnea Aguero berättar också att det har skett en förändring i hur Blocket används i juletider.

– Tidigare år gick aktiviteten på sajten upp precis när Kalle Anka tog slut på julaftonseftermiddagen. Nu är det jämnare – det handlas lika mycket begagnat under hela dagen.