Det var i början av april i år som en kvinna i Uppsala kontaktade polisen och berättade att hennes pojkvän avslöjat sina planer på att döda hennes före detta pojkvän. Hon hade då hittat en påse som innehöll en kniv och en hantel som hon misstänkte skulle användas för att ta livet av henne tidigare pojkvän. Några dagar tidigare ska mannen, enligt domen, bland annat sagt att han planerade att döda den tidigare pojkvännen trots att det kanske skulle vara en "deal breaker" för kvinnan.

Vid ett tillfälle ska mannen ha påbörjat en cykelfärd till den målsägandens bostad, en sträcka på 5-6 mil, för att anfalla honom. Efter ungefär halva färden insåg han emellertid att det var alldeles för långt och vände hem igen. Han ska även ha besökt den tidigare pojkvännens lägenhet när denne inte var hemma för att få känna på om han skulle klara av att utföra dådet eller inte, vilket han insåg att han inte skulle klara av.

Kvinnan och den åtalade mannen hade några dagar innan fyndet av påsen uppsökt psykiatrisk vård, där en specialistläkare antecknat att mannen ska ha beskrivit en tilltagande fixering vid att mörda den tidigare pojkvännen. Mannen har senare hävdat att anteckningarna var orättvisa och inte gett en korrekt bild av vad han kände. Han påstod då att han överdrivit i samtalen för att med all säkerhet få hjälp med sina psykiska besvär. I brist på bevis på att mannen verkligen haft uppsåt att mörda friar tingsrätten honom.