Så ska 24Money ha lurat Finansinspektionen

Med falska dokument lurades Finansinspektionen av de åtalade i 24Money-härvan. Det hävdar åklagaren i det stora ekobrottsmålet där 37 miljoner försvann.

En av de åtalade, en 45-årig Uppsalabo, när han får veta att EBM larmats.

En av de åtalade, en 45-årig Uppsalabo, när han får veta att EBM larmats.

Foto: UNT/Arkiv

Uppsala kommun2019-11-21 20:57

1 354 småsparare satsade pengar i det Uppsalabaserade finansföretaget 24Money fram till Ekobrottsmyndighetens tillslag i augusti 2017.

37 miljoner kronor har försvunnit och ungefär tusen sparare tros ha förlorat hela eller delar av sitt sparkapital. Förra veckan åtalades sex personer vid Uppsala tingsrätt för bland annat bedrägeri. 

24Money hade fått tillstånd av Finansinspektionen, FI, att låna upp pengar från allmänheten. Ett villkor var att bolaget hade ett eget kapital på minst 10 miljoner kronor. 

Enligt åtalet var dock 24Money på ruinens brant redan 2014. För att klara FI:s kapitalkrav ska de ansvariga i bolaget under 2014 ha bokfört en tillgång på 12 miljoner kronor med påhittade handlingar, hävdar åklagaren. 

Via mejl diskuterade ett par personer i 24Money risken för att revisorerna skulle upptäcka upplägget. "Det skulle innebära en total katastrof", skrev en av de nu åtalade männen, en 45-åring från Uppsala.

Bokföringen påstås ha manipulerats på liknande sätt i flera år, fram tills verksamheten stoppades 2017.

I mars 2017 tog revisorerna i 24Money kontakt med Ekobrottsmyndigheten. Revisorerna hade upptäckt att miljontals kronor av småspararnas pengar slussats från 24Money till ett bolag utanför koncernen. Dessutom fanns personkopplingar mellan 24Money och det externa bolag dit pengarna fördes.

Den information 24Money gett till spararna, att deras insatta medel stannade i koncernen, betecknade revisorerna som "vilseledande".  

Att Ekobrottsmyndigheten larmats slog ner som en bomb inom 24Money. 

"Kommer det här ut i media, vet du, då blir det, shit, då blir det...oj,oj,oj", sa en av de nu åtalade männen i ett inspelat telefonsamtal som ingår i polisutredningen.

"Åhh, Jesus Christ, ja vad händer om det blir styrelsens ansvar? Ska de kräva mig på 10 miljoner?", svarade en annan av de åtalade och tillade: "Mitt liv är slut". 

En av de åtalade är en 53-årig affärsman från Uppsala. 53-åringens advokat Rolf Klintfors säger att det förekommit en del olönsamma affärer i 24Money till följd av okunskap.

– Men min klient har inte gjort något olagligt och han har inte heller haft uppsåt att lura någon, framhåller Rolf Klintfors.

Samtliga sex åtalade i 24Money-målet förnekar brott. En av dem är en advokat från södra Sverige. Hans försvarare Anders Malmsten avböjer att kommentera.

24Money hade kontor bland annat på Drottninggatan i Uppsala. Där gjorde Ekobrottsmyndigheten tillslag i augusti 2017.
24Money hade kontor bland annat på Drottninggatan i Uppsala. Där gjorde Ekobrottsmyndigheten tillslag i augusti 2017.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!