Cykeltjuvar vill kunna arbeta ostört. Antingen stjäl de cyklar från en lugnare plats eller så flyttar dem den för att bryta upp låset någon annanstans, berättar Jonas Togan, i dag engagerad i föreningen KRIS, Kriminellas revansch i samhället.

– Ibland bar jag bara i väg cykeln lite försiktigt genom att lyfta på bakhjulet.

Hans råd är därför att ställa cykeln på en öppen plats med mycket folk i närheten. Och att låsa fast både ram och hjul i något som inte går att flytta.

Artikelbild

| Jonas Togan levde en gång i tiden på att stjäla cyklar. I dag, efter att ha avtjänat ett fängelsestraff, är han engagerad i KRIS.

– Ställ den synligt och lås fast den i en stolpe. En tjuv vill att det ska vara lugnt och utan lampor för att kunna jobba ostört, säger han.

Cykelstölder var ett enkelt sätt att få ihop pengar – få åker fast. Men för Jonas Togan ledde det till tyngre brott.

– Det var smash and grabkupper, bokföringsbrott. Det slutade med fängelsestraff, berättar han.

Cykeltjuven är ofta ute efter särskilda modeller som kan ge mycket pengar vid försäljning. Just nu stjäls det mycket elcyklar, enligt Jonas Togan.

Finns det lås som står emot?

– Nej, vill du så får du upp alla lås. Det finns bultsaxar och sladdlösa vinkelslipar i dag som kan få upp vad som helst.

Han berättar att cykeltjuvar oftast använder sig av Blocket eller grupper på Facebook för att hitta köpare. Men han var även med om att sälja stulna cyklar till ryska kriminella som fraktade dem vidare med båt.

– Vi fick betalt i cigarettlimpor och sprit. De sa till oss att de köpte så mycket som vi kunde leverera.

Har din cykel blivit stulen? Fyll i formuläret nedan och hjälp oss kartlägga samtliga cykelstölder - inte bara de polisanmälda.

LÄS MER: Staden där ingen cykel står säker