Under första veckan i december blev två olika blomsterbutiker i Uppsala rånade inom loppet av två dagar. I måndags skedde ännu ett rån mot ytterligare en blomsterbutik i Uppsala.

Efter måndagens rån greps en man misstänkt för det senaste brottet. I dagsläget utreder polisen brotten som separata händelser och det är oklart om samma gärningsman ligger bakom även de tidigare rånen.

Att blomsterbutiker drabbas av en sådan här serie riktade brott är mycket ovanligt, menar Rolf Persson, ordförande i Blomsterbranschens riksorganisation.

– Jag har aldrig hört om något liknande, säger han.

Normalt sett är det matvarubutiker som främst är utsatta för rån och stölder. Att de senaste rånen skett mot blomsterbutiker är svårt att förklara, menar Svensk handels säkerhetschef Per Geijer, men han ser möjliga förklaringar till mönstret.

– När man ser sådana här samband handlar det ofta om att en eller flera individer fått för sig att en särskild slags butik, en kedja, eller en bransch är ett hett byte. Om sedan ett rån lyckats kan det bli lätt för gärningsmannen att tänka att det är säkert att göra samma sak igen.

Att råna just blomsterbutiker, menar Per Geijer, är dock inte ett särskilt lukraktivt karriärval inom den kriminella världen.

– En fördel med den minskade kontanthanteringen är ju att det finns väldigt lite kontanter. Det är inte särskilt attraktivt att råna en vanlig butik - det är liksom ett idiotbrott.