"Sällan är blottare våldsamma"

Fenomenet är inte nytt och senaste tiden har antalet anmälningar av exhibitionister minskat.  Mellan januari och juli i år har polisen fått in 22 anmälningar. Under hela år 2015 anmäldes 53 fall.  

Anders Östlund, kriminolog på Polisregion Mitt, tror inte att antalet blottningar har minskat utan ser att synen på själva brottet har förändrats.

Anders Östlund, kriminolog på Polisregion Mitt, tror inte att antalet blottningar har minskat utan ser att synen på själva brottet har förändrats.

Foto: Staffan Claesson

Uppsala kommun2019-09-14 10:59

Tre blottare under en dag. Under tisdagen larmades polisen till tre olika platser under loppet av en timme. Antalet larm fick många Uppsalabor att reagera - men sett till statistiken går det inte att dra någon slutsats om att antalet blottare ökat. Där har Uppsala färre anmälningar av exhibitionister i år jämfört med tidigare år. Anders Östlund, kriminolog på Polisregion Mitt, är förvånad över att antalet anmälningar är så få. Han tror inte att antalet blottningar har minskat utan ser att synen på själva brottet har förändrats.

– Idag pratar man inte så mycket om blottare som förr. Idag är toleransnivån på en annan nivå. Det kan bero på att fler anmäler blottning som ett grövre brott, som sexuellt ofredande, säger han.  

Brottet att blotta sig, alltså exhibitionism, tillhör den lindrigaste graden av sexbrott. Nästa grad är sexuellt ofredande. Enligt en rapport från BRÅ har det skett en ökning av polisanmälningar gällande sexuella ofredanden under perioden mellan 2011 och 2017. De gäller främst sexuella ofredanden i klubbmiljöer. Enligt BRÅ:s rapport finns också tendenser mot en ökning av sexuella ofredanden på offentliga platser.  

Den juridiska gränsdragningen om vad som utgör ett sexuellt ofredande är inte alltid självklart. Det räcker med att omständigheterna och händelsen väcker obehag, enligt BRÅ:s rapport. Enligt Anders Östlund finns en liten skillnad.  

– Blottare brukar bara visar upp sig, inget mer. Men om blottaren börjar prata eller göra fysiska närmanden, då klassificeras brottet grövre och bedöms som sexuellt ofredande.  

Att tre blottare visar sig under en timme är ovanligt enligt Uppsalapolisen. Idag visar fler upp sina kön via nätet.  

– Nu är det vanligare med ”dickpicks”, där folk får bilder på manliga könet skickade till sig, säger BRÅ:s kriminolog Stina Holmberg.  

Men Anders Östlund ser att det är olika fenomen.  

– De som blottar sig i busken är inte samma gärningsmannagrupp. Ofta är det yngre personer som skickar "dickpicks" till varandra. Exhibitionisterna, det handlar nästan bara om män, kanske finns någon kvinna, men det är ett utpräglat manligt problem. Orsaken är svår, det kan vara att de här snuskgubbarna upplever en sexuell upphetsning av att blotta sig. 

Vad ska man göra om man råkar ut för en blottare?  

– Gå bara därifrån, det är sällan som personen är våldsam.  

Blottare i Uppsala

2017: 47  

2018: 33  

2019: Januari till och med sista juli 22.  

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!