Sänkt skatt och sparkrav för invandring

SD gör kraftiga neddragningar på kultur och invandringsrelaterade kostnader i sin budget för nästa år. Skatten sänks och det blir mer pengar till skola och äldreomsorg.

Simon Alm vill tydligt peka ut var SD ska satsa och spara.

Simon Alm vill tydligt peka ut var SD ska satsa och spara.

Foto: Pressfoto

Uppsala kommun2019-10-19 16:35

SD sänker, precis som nya alliansen, skatten med 30 öre. Partiet satsar mer på trygghet och flera ordningsvakter, på äldreomsorgen och på skolan genom att höja skolpengen. Samtidigt vill SD göra stora besparingar främst på invandring och på kultur.

– Vi väljer att tydligt peka ut de delar vi vill spara på som modersmålsstöd, svenska för invandrare, SFI, och arvoden till politiker. Det ger oss ett reformutrymme som vi kan använda till att stärka bland annat skolan, säger SD:s ledare i Uppsala, Simon Alm.

Att avskaffa modersmålsundervisning och effektivisera SFI ger över 60 miljoner i besparingar per år. De stora neddragningarna görs dock på skolornas strukturersättning där variabeln för nyanlända och elever med utländsk bakgrund tas bort. Det ger 100 miljoner kronor per år.

Är inte risken stor att integrationen försämras?

– Alla pengar finns kvar i budgeten. Men vi omfördelar dem. Fler nyanlända kommer att få jobb inom äldreomsorgen i stället för att läsa SFI. Det ger dem bättre språkkunskaper. Höjd elevpeng ska användas till bättre undervisning i matte- och svenska i stället för i det egna modersmålet, säger Simon Alm.

SD vill, som tidigare år, dra ned kraftigt på bidragen till Stadsteatern. Men också till ungdomsverksamheten vid Grand, Ungdomens hus och Reginateatern.

– Vi tycker kulturen har för mycket vänsterinfluenser. Genom att dra ner på bidragen till Stadsteatern tvingas de bredda sin repertoar så att den når fler. Det är för smalt i dag, säger Simon Alm.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!