Mannen släpptes på fri fot när rättegången i Svea hovrätt avslutades för några veckor sedan. Han dömdes i våras av Uppsala tingsrätt för brutalt övergrepp på en kvinna i ett fritidshus i Almungetrakten en helg i september förra året.

Enligt Svea hovrätt finns det ”befogad anledning till tvivel” huruvida den målsägande kvinnans berättelse om händelsen är riktig och tillförlitlig. Rätten ifrågasätter också om förundersökningen tillräckligt noga kontrollerat kvinnans berättelse. I målet har ord stått mot ord om vad som hänt. Hovrätten slår fast att båda parter är trovärdiga och att kvinnan inte själv anmält eller till en början ens velat medverka i utredningen mot mannen. Ny bevisning leder emellertid till slutsatsen att hennes beskrivning av händelsen ifrågasätts.

En överläkare som är specialist på nedkylning av kroppar, hypotermi, har i hovrätten berättat att kvinnan borde ha haft svårt att tala eller springa, om hon legat utomhus under den tid hon påstått. Samtidigt har hon berättat att hon sprang till mannens bil för att köra från platsen och ringt flera telefonsamtal.

Enligt åtalet skulle kvinnan ha utsatts för ett brutalt övergrepp utomhus i trädgården, från lunchtid till mörkrets inbrott, med inslag av kraftigt våld. Hon berättade i förhör bland annat hur hon haft händerna fastlåsta på ryggen med handbojor samtidigt som polismannen placerat sitt tjänstevapen intill henne. För att hindra kvinnan att polisanmäla saken ska han ha hotat att utsätta hennes son för kraftigt våld.

Mannen har hela tiden nekat till anklagelserna och lämnat en helt annan berättelse om händelserna i fritidshuset. Enligt tingsrätten var båda parters berättelser trovärdiga, men med stöd av bland annat läkarintyg över kvinnans skador fälldes säpomannen. Enligt rätten hade övergreppet haft tortyrliknande och starkt förnedrande inslag. Straffet blev sex års fängelse. Vid bedömningen tog tingsrätten hänsyn till att mannen också skulle förlora jobbet vid en fällande dom. Domen överklagades till hovrätten av både försvaret och åklagaren, som ville ha skärpt straff. Efter rättegångens slut i hovrätten släpptes mannen på fri fot, en fingervisning om att han inte skulle komma att fällas. Han hade då i olika perioder suttit häktad sedan han polisanmäldes i september 2009.