Pavel Gamov är riksdagsledamot, och sitter i såväl kommunfullmäktige i Uppsala kommun som regionfullmäktige i Uppsala län. Han är också ordförande för Sverigedemokraterna i Uppland. Nu ombeds han av sin partiledning självmant lämna alla sina uppdrag. Om han inte gör det kommer han att uteslutas ur partiet. Så skriver Sverigedemokraterna i ett pressmeddelande.

UNT har återkommande sökt Pavel Gamov, som inte gått att nå. UNT har också försökt få ställa frågor till Sverigedemokraternas partledning, men de har inte återkommit.

Bakgrunden till partiledningens besked är Pavel Gamovs uppmärksammade resa till Ryssland. UNT har tidigare berättat om kritik mot den privata resan, där Pavel Gamov skulle övervaka ett demokratiskt val. Senaste dagarna har nya uppgifter framkommit om vad som egentligen hände. Bland annat ska en anmälan till partiledningen gjorts av en medresenär som anser sig ha utsatts för kränkningar av Pavel Gamov.

I sitt pressmeddelande skriver Sverigedemokraterna att Pavel Gamov "mot partiets inrådan deltagit på en utlandsresa till Ryssland och betett sig illa mot kvinnor och utländska värdar."

UNT har frågat Sverigedemokraternas pressavdelning om hur Pavel Gamov själv ställt sig till anklagelserna. De har valt att inte kommentera utan hänvisar till Pavel Gamov, som inte gått att nå.

Frågan är vad som nu händer inom partiet i Uppsala och Uppsala län, där Pavel Gamov har en rad uppdrag. Enligt Simon Alm, gruppledare i fullmäktige måste det gå lite tid innan några besked kan ges.

– Vi måste agera ansvarsfullt och ha sans och balans i detta. Om en vecka vet vi säkert mer. Vi har inte alls varit inblandade i partiledningens beslut, men vi står alltid bakom partiledningen.

Simon Alm har haft en kort kontakt med Pavel Gamov efter att de senaste uppgifterna blev kända.

Hur ställer sig Pavel Gamov till anklagelserna?

– Det vet jag inte. Det finns så att säga olika saker som framförs och han anser att allt inte rakt av är korrekt.

Vad är det som är korrekt i det som nu berättats då?

– Ja, han har ju varit i Ryssland, men i övrigt vet jag inte. Vi får ha en dialog nu framöver.

Hur påverkar en sådan här historia partiet?

– Det är förstås inte optimalt, och ser inte bra ut. Men vi arbetar på med vår vanliga verksamhet för att visa våra goda företrädare och vår bredd.

Pavel Gamov har varit sjukskriven en längre tid. Men enligt Aftonbladet ska han återgått i tjänst i riksdagen i måndags.

Läs mer: Gamov ombeds lämna alla uppdrag

Läs mer: Pavel Gamovs resa till Moskva ifrågasätts

Läs mer: "Jag är inte Putinist"