Sverigedemokraterna har ofta bemötts med tystnad av de mer etablerade partierna. Folkpartiet i Uppsala väljer en motsatt linje i och med den serie av debatter som drogs i gång på tisdagskvällen.
–  Tanken är att vi ska diskutera ideologiska frågor med Sverigedemokraterna. Vi vill höja temperaturen inför valrörelsen 2014 och ideologiska diskussioner är något som sällan hinns med under en valrörelse, sa folkpartistiske kommunalrådet Mohamad Hassan som mötte Sverigedemokraternas Pavel Gamov på nästan fullsatta Reginateatern i Uppsala.

Kvällens tre teman var ekonomi, arbetsmarknad och näringsliv. Pavel Gamov gick ut hårt och anklagade Folkpartiet för att ha raserat folkhemmet. Han hävdade att Sverige har västvärldens mest liberala lagar för arbetskraftsinvandring, vilket skadar riket.
–  Vi är positiva till arbetskraftsinvandring men den ska fylla ut de luckor som finns på den svenska arbetsmarknaden, sa Pavel Gamov. Han ifrågasatte varför Sverige tar in arbetskraft från andra länder när den inhemska arbetslösheten bland ungdomar ligger runt 20-25 procent.

Han menade att följden har blivit lönedumpning och illegal handel med arbetstillstånd.

Mohamad Hassan replikerade att det är arbetsgivarna och inte politikerna som ska avgöra vem som ska anställas.
–  Människor ska kunna komma till Sverige utan att vara flyktingar eller anhöriginvandrare.

En annan del av debatten handlade om EU. Pavel Gamov sa att Sverige genom EU:s bidragssystem ger bort miljarder till nyblivna EU-länder.
–  Vi göder länder som Rumänien och Bulgarien, pengar som i stället borde satsas på skola och äldreomsorg i Sverige.

Mohamad Hassan anklagade Sverigedemokraterna för att spela på människors rädsla i dåliga tider.
–  Vi måste samarbeta inom EU och hjälpa till även när det uppstår problem. Du kan inte stänga in dig Pavel, sa han.

Tre debatter återstår mellan de båda partierna. Mohamad Hassan sticker inte under stol med att syftet bland annat är att komma åt Sverigedemokraterna.
–  De kommer sällan in i debatten annat än när det handlar om invandring. Men de har fel även i många andra frågor som globalisering, äldreomsorg och upphandling och det vill jag blottlägga.

Enligt Pavel Gamov har SD blivit allt mer accepterade av de andra partierna, beroende på att väljarstödet ökat och att partiets politik mognat.
–  Hela samhällsdiskursen går mot att det blivit mer legitimt att hålla med om de åsikter som vi företräder.