SD röstade inte för sin egen politik

PÄ riksplanet har SD verkat för gratis mammografi för Àldre. Men i regionfullmÀktige ville inte SD stödja ett sÄdant förslag.

Simon Alm ville inte rösta för sitt eget partis politik i frÄgan om avgifter för mammografi.

Simon Alm ville inte rösta för sitt eget partis politik i frÄgan om avgifter för mammografi.

Foto: Kollage Scanpix/Sven-Olof Ahlgren

Uppsala lÀn2019-11-22 09:30

PÄ Sverigedemokraternas webbplats, dÀr partiets politik beskrivs, stÄr det att det borde "vara sjÀlvklart att Àven kvinnor över 74 Är ska fÄ genomgÄ kostnadsfri screening för att upptÀcka bröstcancer."

Simon Alm, gruppledare för Sverigedemokraterna Uppsala, motiverar beslutet att inte stödja ett sÄdant förslag med att reformen inte var finansierad.

– Det var ett sĂ€ryrkande frĂ„n Socialdemokraterna med ett reformönskemĂ„l som var ofinansierat. Vi vill vara ett ansvarstagande parti och inte stödja ofinansierade reformer, sĂ€ger Simon Alm.

I stÀllet ville Sverigedemokraterna enligt Simon Alm i sitt budgetförslag satsa pÄ att öka tillgÀngligheten till vÄrden för att minska köerna.

Men leder inte ökad screening för mammografi till minskade kostnader för vÄrden om cancer upptÀcks tidigare?

– PĂ„ lĂ„ng sikt kan man spara pengar. Men pĂ„ kort sikt har vi gigantiska köer som mĂ„ste Ă„tgĂ€rdas, sĂ€ger Simon Alm.

Vivianne Macdisi (S), regionrĂ„d, Ă€r kritisk. 

– Det stĂ€mmer inte att reformen Ă€r ofinansierad. Jag har pratat med förvaltningen och de sĂ€ger att det Ă€r sĂ„ lite pengar det handlar om, att de klarar det inom sin ordinarie ram. Vi öronmĂ€rker inga pengar i budgeten, utan vi ger en klumpsumma till sjukhusstyrelsen, sĂ€ger hon.

– Det som Ă€r oansvarigt Ă€r att Sverigedemokraterna gĂ„r ut sĂ„ starkt i olika forum och sĂ€ger att de satsar pĂ„ pensionĂ€rerna och ska ta bort avgifterna för mammografi för dem över 74 Ă„r, men sen inte stödjer ett sĂ„dant förslag, sĂ€ger Vivianne Macdisi.

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!