SD vill stoppa prideflaggan i Uppsala

Sverigedemokraterna i Uppsala ska lämna in en motion till kommunfullmäktige om att Uppsala kommun inte bör hissa regnbågsflaggan.

Sverigedemokraterna anser inte att Uppsala kommun bör flagga i regnbågens färger.

Sverigedemokraterna anser inte att Uppsala kommun bör flagga i regnbågens färger.

Foto: UNT/Arkiv

Uppsala kommun2019-10-02 19:52

I mitten av september beslutade det politiska styret i Sölvesborgs kommun att regnbågsflaggan inte längre skulle hissas på stadshuset i Sölvesborg. Som en protest mot beskedet beslutade en majoritet i Uppsala kommuns kulturnämnd att kommunens kulturförvaltning under hela oktober skulle ha regnbågsflaggan hissad.

Det svarar nu Sverigedemokraterna i Uppsala på med en motion om att kommunen enbart ska flagga med ”officiella och neutrala flaggor”.

– Det ska vara flaggor som representerar Sverige, Uppland eller Uppsala. Sedan skulle man också kunna tänka sig att hissa ett annat lands flagga vid statsbesök eller liknande, säger Simon O Pettersson (SD), ersättare i kommunfullmäktige.

Han anser att regnbågsflaggan inte ska hissas eftersom kommunen bör vara neutral och inte flagga för vissa intresseorganisationer.

Är regnbågsflaggan knuten till någon viss organisation?

– Nej, men det är svårt att se den som ett allmänt och opartiskt intresse. Vårt parti har ju stängts ute från prideparader av organisationer som använder den.

Simon O Pettersson tror att det kommer bli svårt att få igenom motionen i kommunfullmäktige, men tror ändå på stöd från några av de borgerliga partierna.

– Vissa av dem var kritiska mot kulturnämndens beslut och delar förhoppningsvis våra synpunkter.

Vad tror du att Uppsalaborna tycker om motionen?

– Jag tror att de flesta har förståelse för varför vi lägger fram den. Kommunen ska vara neutral och representera alla sina invånare.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!