Jorå, det kan bli en hyfsad dag, konstaterar Hans Larsson. Han pekar mot stackmolnen i nordväst.

– Några av dem är lite lösa i konturerna, så de har gjort sitt. Men under molnen som har fast form finns uppåtvindar. Såna moln siktar vi på, säger han och torkar svetten ur pannan.

Solen gassar över Sundbro flygfält strax norr om Uppsala. Hans Larsson gör de sista kontrollerna av sitt segelflyg, en tvåsitsig Duo-Discus. Hans plan är ett av totalt 35 segelflyg som står på kö för att bogseras av ett propellerplan 700 meter upp till tävlingens startpunkt.

Artikelbild

| Börje Eriksson i arrangerande Segelflygarna Uppsala flygklubb är en av Sveriges främsta segelflygare.

Om ungefär en timme kommer segelflygspiloterna ha tagit sig upp till 1 500 meters höjd genom att i stora cirklar fånga uppåtvindar. De ska på så kort tid som möjligt flyga tävlingsbanan, som i dag går från Uppsala via Sala, Gävle och Heby innan målgång här i Uppsala igen. Snittfarten kommer ligga på cirka 100 km i timmen.

Hans Larsson tävlar för Segelflygarna Uppsala flygklubb, som arrangerar Uppsala masters. I fjol tog han SM-guld i 2-sits-klassen. Hans Larsson började med segelflyg som 15-åring, i dag är han 67. Han lessnar aldrig.

– Förutom att det är en vacker naturupplevelse att vara däruppe blir man aldrig fullärd vad gäller att tolka vädret. Man måste ta två-tre beslut per minut: vart man ska åka och vilka uppåtvindar man ska ta, säger han.

Om det inte finns några moln att sikta på då?

Artikelbild

| Hans Larsson kontrollerar det sista innan han och andrepiloten HG Fischer ska upp i tävlingsbanan.

– Då får man spana efter grusgropar, kalhyggen och berg, för ovanför dem finns ofta varmare luft som leder uppåt.

Uppsala masters är Nordens största segelflygstävling. Den håller på i åtta dagar och lockar segelflygare från hela Europa. Simo Kettunen har kommit hit från Finland. Han tycker att allt känns bra inför tävlingen, men är en aning nervös.

Artikelbild

| Ett av de 35 segelflygen i tävlingen bogseras upp av ett propellerplan.

– Det är roligt att vi är så många i tävlingen, men det är också en aning farligt. Man måste ha full koll hela tiden på var de andra är, säger han.

Odd Wikner, som är med och arrangerar Uppsala masters, nickar.

– Ibland är planen bara 20-30 meter ifrån varandra. Men det har aldrig inträffat någon allvarlig olycka under tävlingar i Sverige vad jag vet, säger han.

Odd Wikner är tränare i Segelflygarna Uppsala flygklubb. Klubben har ett 70-tal aktiva medlemmar, 15 av dem tävlar – ofta framgångsrikt.

– Det var många år sedan som Uppsala inte hade någon pallplats på SM i någon av klasserna. Klubben bildades redan på 1930-talet, så det finns en lång tradition här och flera entusiaster som driver tävlingsverksamheten framåt, säger Odd Wikner.