Christian Jönsson är fastighetschef vid Akademiska Hus, region Uppsala, och berättar om filmen som gör det möjligt att se insidan av Segerstedthuset och om hur byggprojektet går framåt.

När står Segerstedthuset klart för inflyttning?

– Hittills har allt gått enligt uppgjorda byggplaner och vi har sluppit oförutsedda händelser och förseningar, så den 15 maj ska byggprojektet vara klart och vi kan lämna över till universitetets anställda att börja flytta in och finna sig tillrätta. Den officiella invigningen sker i september.

Artikelbild

| Segerstedthuset i mars 2016.

Huset fick ju mindre smickrande uppmärksamhet förra året då det utsågs till Sveriges fulaste nyproduktion. Har det påverkat stämningen på bygget?

– Nej, ingen har kommenterat det till mig och vi har byggt på enligt planerna. Att folk tycker olika är ju inte konstigt, och det finns många som tycker om Segerstedthuset också.

Ni har filmat inifrån huset under byggets gång och lagt ut filmer på Youtube. Hade det med ”fulpriset” att göra?

– Nej inte alls. Akademiska Hus, NCC som är byggentreprenör och Uppsala universitet ville dokumentera arbetet och gjorde en första film våren 2015 inför byggstarten. I december 2016 gjordes andra delen där man guidas runt i delar av huset så som det såg ut då. Filmerna har lagts ut på Youtube så att universitetsanställda och andra ska kunna följa projektet. Vi har fått positiv respons från dem.