Den traditionella gåsmiddagen för studenter på Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) i Ultuna hölls 11 november. Arrangör var Ultuna studentkår och för sångtexterna som delades ut vid middagen svarade kårens klubbmästeri.
Flera av texterna var av pornografisk karaktär, på temat kvinn­liga och manliga könsorgan och deras användningsområden (se exempel nedan). Flera SLU-studenter har reagerat på innehållet, som de anser är sexistiskt, ovärdigt och beklämmande. Jämställdhetsansvariga hos Ultunakåren, Uppsala studentkår och kuratorskonventet har fått ta del av texterna.

Texter ska diskuteras
Ultunakårens ordförande Sofia Strandberg vill än så länge inte ta avstånd från innehållet. Först ska texterna tas upp till diskussion på ett medlemsmöte. Innan dess vill hon inte offentliggöra någon egen uppfattning om dem.
- Vi vet inte vad medlemmarna tycker om det här. Jag bestämmer inte vad kåren ska anse utan gör vad medlemmarna tycker, säger hon.

Är det inte ganska lätt att ha en åsikt om texternas ­lämplighet?
- Jag kan naturligtvis ha en privat åsikt, men jag vill inte gå ut med den i förväg. Det kan uppfattas som att jag bestämmer vad medlemmarna ska tycka.

Betyder det att kåren kan ­anse att texterna är okej, om en majoritet av medlemmarna tycker det?
- Ja, visst. Varför skulle vi ta bort dem om det framkommer att en majoritet av medlemmarna, eller jämställdhetsombuden eller and­ra som är kunniga i de här frågorna, anser att de är okej? Men det är en svår fråga och därför vill vi ha en ordentlig diskussion, säger Sofia Strandberg.

Kränkande
Uppsala studentkårs jämlikhetsansvariga Anna Ardin anser att texterna är kränkande och stereotypa:
- Man vill bevara en inofficiell tradition och tror att detta är studentikost, därför förs sådana här texter vidare. Det är förstås väldigt negativt om man fortsätter att använda dem, säger hon.

Ingen ny företeelse
Sexistiska inslag och råa porrskämt är långt ifrån någon ny företeelse i studentsammanhang.
En sångbok som år 2000 spreds på universiteten i Uppsala, Linköping och Umeå innehöll texter om våldtäkt och sexuell förnedring. Vid en nollning för nya juriststudenter i Uppsala för några år sedan handlade ett pjäsmanus om samlag med en 14-årig flicka.

Exempel från sånghäftet:
Kuksnopp
Snopp och kuk, balle, lem
penis, snorre, säd och slem
varje dag, i vart hål
stoppar vi vår ål.