Sven Walfridsson har varit SD-medlem sedan 2002 och sitter i dag i Uppsalas kommunfullmäktige. Han har känt Simon Alm sedan sex, sju år och har följt honom på nära håll bland annat i fullmäktiges arbete, där Simon Alm är gruppledare.

– Simon Alm är inte mogen för sin uppgift, det tycker vi många. Han saknar erfarenhet helt enkelt. Det krävs oerhört mycket av en politiker i toppen, både lokalt och nationellt.

I dag toppstyrs SD i Uppsala och Uppland, menar Sven Walfridsson.

– Så är det, det är inget att sticka under stolen med. Simon Alm bestämmer. Men i Uppsala har vi inte kommit någon vart med det politiska arbetet och det är för lite sakpolitik, till exempel i äldrefrågor. Istället har det varit osämja och interna bråk.

Sven Walfridsson har varit revisor för SD i Uppland i flera år. I det arbetet skar det sig med Simon Alm, berättar han.

– Vi har haft våra strider. Som revisor påpekade jag oklarheter i redovisningen som en revisor ska reda ut, och sedan dess har vi inte varit kontanta, säger Sven Walfridsson, som ännu är aktiv medlem.

– Jag är lojal med partiet, säger han.

Men det finns också de som hyllar Simon Alm, som Lars Frantzén, som fram till i vintras var ordförande i SD i Enköping.

– Jag kan inte tänka mig en bättre ledare. Han är en klippa och vi får alltid hjälp av honom. Han är beundransvärd.

Hur ser du på kritiken mot hans ledarstil?

– Det finns alltid folk som inte får de positioner de vill ha. Jag märker inte av några hårda nypor, men det kanske behövs ibland.

En person som hamnat i konflikt med Simon Alm och på den tiden Pavel Gamov är Pirjo Thonfors i Håbo kommun. Hon har sedan något år bytt parti och är engagerad i Moderaterna.

Hon förlorade förtroendet för deras sätt att styra SD i Uppland när de samtalade med henne om en partivän.

– De talade skit om fel person med mig, en person jag kände sedan gammalt. De ville ha mig på sin sida mot partikamraten. Jag mådde så såligt över det här, sa ifrån och avgick sedan själv.

Skillnaden på partikultur mellan Moderaterna och Sverigedemokraterna är som natt och dag, beskriver hon.

– I moderaterna i Håbo resoneras det på ett helt annat sätt på våra möten. Här för vi mogna samtal och det är inte massa bråk, tjafs och gnäll.

Simon Alm har avböjt att svara på kritiken.