Den 40-årige mannen dömdes av Uppsala tingsrätt för mordförsök till sju års fängelse. Domen överklagades till hovrätten som instämmer helt i tingsrättens bedömning av mannens skuld, brottsrubriceringen och straffet. Hovrättens dom meddelades på onsdagen.

Mannen avlossade ett pistolskott utanför entrén till Gottsunda centrum en fredagskväll i november förra året, då många människor befann sig på platsen. Enligt polisutredningen hade han kort innan skjutningen varit inblandad i en munhuggning med en man inne i centrumbyggnaden. Väktare skilde de bråkande männen åt men kort efteråt sköts pistolskottet vid en av entréerna, där 40-åringen befann sig. Ingen människa träffades men många människor skrämdes av händelsen.

LÄS MER: Döms för mordförsök

Mannen har nekat till brott och hävdat att han i själva verket bara tog tag i en pistol som en annan man riktat mot honom utanför entrén. I tumultet råkade ett skott gå av, enligt mannens berättelse. Mot hans uppgifter stod bland annat vittnesmål från personer som skett honom avlossa skottet. Tingsrätten slog fast att han sköt mot de personer som var ute efter honom och rubricerade gärningen som mordförsök. Hovrätten instämmer och skriver i domen att agerandet varit "hänsynslöst i förhållande till allmänheten".

I tingsrätten dömdes mannen även för grovt vapenbrott. Hovrätten anser dock att det inte finns bevis för att han haft pistolen mer än i direkt anslutning till mordförsöket. Därför stryks rubriceringen om grovt vapenbrott enligt reglerna i straffrätten om så kallad konsumtion.