Tanken är att man tar de böcker man av någon anledning inte ser sig behöva längre och byter med någon annan, egentligen var som helst, på jobbet, i skolan eller på bussen. Man kan också gå till ett bibliotek och lämna och ta med sig. I Uppsala kunde man byta på Stadsbiblioteket, Gottsundabiblioteket, Brantingsbiblioteket, Storvretabiblioteket, Vängebiblioteket och Gränbybiblioteket.

På Stadsbiblioteket inleddes bokbytardagen med att ett tiotal åhörare fick lästips av bibliotekarien Susanna Gillberg-Wallner, där hon speciellt talade sig varm för Vi, de drunknade av Carsten Jensen.

Barbro Lundquist från Uppsala hade med sig en bok till bordet som stod framställt strax innan för entrén, Camilla Läckbergs Stenhuggaren.
- Jag läser egentligen inte deckare. Annars tycker jag det är en bra idé med bokbytardag men i dag hittade jag ingen bok som jag ville ta med mig.

För väninnan Britt Ekberg-Eriksson var arrangemanget en ny företeelse.
- Jag hade inte hört talas om bokbytardagen, men det är bra att den finns och jag vet att jag har böcker hemma jag kan lämna nästa gång, sade hon.