Båda männen dömdes i juni i år av Solna tingsrätt till fängelse i tre år och tre månader. Hovrätten skärper nu straffet till fyra års fängelse för båda.

Männen har nekat till brottsmisstankarna men fälldes av tingsrätten för att ha kastat in två handgranater som exploderade bara några meter från entrédörren till en villa i Stockholmsförorten Hässelby, en kväll i vintras. Explosionen hördes i hela området och orsakade stora skador på huset och på en parkerad bil, men ingen av de två personer som fanns i villan skadades fysiskt. Enligt hovrätten var det bara tillfälliga omständigheter som gjorde att skadorna inte blev värre.

De båda Uppsalaborna överklagade tingsrättens dom och begärde att bli frikända. Även åklagaren överklagade och yrkade på strängare straff.

LÄS MER: Uppsalabor åtalas för granatattack

Attentatet tros ha varit direkt riktat mot en av de boende, som arbetar med bedrägeriutredningar på en svensk storbank. Banktjänstemannen arbetade vid tillfället med utredningen av en stor svindelhärva som börjat nystas upp, där flera Uppsalabor misstänks för inblandning. Tingsrätten delade åklagarens bedömning att handgranaterna var ett försök att tysta utredaren. Hovrätten instämmer och skriver i domen att det rör sig om "ett mycket allvarligt och hänsynslöst angrepp" mot bankutredaren.

De båda Uppsalaborna fälldes av tingsrätten för allmänfarlig ödeläggelse, grovt övergrepp i rättssak och narkotikabrott. Däremot friades de från åtalet om mordförsök på de boende i villan. Enligt tingsrätten finns inga bevis för att deras syfte var att personerna i huset skulle dödas. Svea hovrätt instämmer i tingsrättens bedömningar även på de punkterna.

LÄS MER: Två döms för attack med handgranater

En tredje man, som hyrde den bil som gärningsmännen färdades i från Uppsala, åtalades för medhjälp men friades av tingsrätten. Hovrätten gör ingen annan bedömning och fastställer domen även på den punkten. Domen är enhällig.