Skattehärva kring bolag för ensamkommande

En 40-årig Uppsalabo figurerar i en skattehärva kring ett bolag för ensamkommande. Uppsala kommun har köpt tjänster för 1,2 miljoner kronor från bolaget.

Enligt en åklagare vid Ekobrottsmyndigheten har 40-åringen låtit bolaget utbetala 2,2 miljoner kronor till honom i form av otillåtna lån.

Enligt en åklagare vid Ekobrottsmyndigheten har 40-åringen låtit bolaget utbetala 2,2 miljoner kronor till honom i form av otillåtna lån.

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT

Nyheter2019-11-20 19:58

40-åringen har drivit ett bolag som tagit hand om ensamkommande asylsökande ungdomar. 

Mannen åtalades nyligen vid Uppsala tingsrätt för brott mot aktiebolagslagen. En åklagare vid Ekobrottsmyndigheten hävdar att 40-åringen låtit bolaget utbetala 2,2 miljoner kronor till honom i form av otillåtna lån. 

Till polisen har mannen sagt att han inte visste det var olagligt.  

Mannen syns inte i officiella dokument för flyktingbolaget. Aktier och styrelseposter har utåt sett kontrollerats av andra personer. 

Men enligt åtalet har han varit dess faktiske företrädare. I polisförhör medger 40-åringen att han ägt bolaget men säger att han inte velat synas i styrelsen eftersom han suttit i fängelse.

Inspektionen för vård och omsorg, IVO, har skärpt kraven på ekonomisk skötsamhet för bland annat personer som företräder flyktingbolag. 

Enligt IVO finns ingen anledning att pröva tillståndet för bolaget eftersom inget visar att 40-åringen har några kopplingar dit.  

Mannen säger till tidningen att han gjort sig av med bolaget och att han inte vill ge fler kommentarer. 

Uppsala kommun har betalat 1,2 miljoner kronor till bolaget för mottagande av ensamkommande ungdomar. Kommunens samarbete med bolaget upphörde för ett år sedan då den senaste placeringen avslutades. 

Skatteverket har granskat bolaget och kommit fram till att fyra personer fått ut sammanlagt 5,7 miljoner kronor i svarta löner. Det har lett till att de inblandade upptaxerats.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!