Skeppet får ny ägare men står kvar

Skeppets ägare lovar att flytta båten inom kort, men har stött på motstånd. Transportstyrelsen: "Ansökan går inte att hantera."

Restaurang Skeppet.

Restaurang Skeppet.

Foto: Catrin Pihl/UNT arkiv

Uppsala kommun2019-11-12 21:57

Krogbåten Skeppet får en ny ägare i Mikael Eddaoui. Han uppger till SVT att förvärvet handlar mycket om nostalgi och att båten nu ska flyttas, renoveras och åter tas i bruk, men absolut inte i Uppsala. 

– Hon hör inte hemma här, säger Mikael Eddaoui till SVT.

Båten ska han enligt egen uppgift ha förvärvat tillsammans med en kollega för ett par veckor sedan. Ansökan kom in till Transportstyrelsen den 11 november, men enligt myndigheten är ägarbytet och registreringen inte klart och den tidigare ägaren står fortfarande kvar som ägare.

– Vi har inte kunnat skriva in Mikael Eddaoui som ny ägare än för alla handlingar som krävs har inte kommit in, säger Mikael Andersson, presschef på Transportstyrelsen.

Att Mikael Eddaoui skulle ingå i förvärvet med en kollega framgår inte av ansökan. Enligt Transportstyrelsen ska Mikael Eddaoui ensam, som privatperson, ha ansökt om ägandet av Skeppet. 

Sedan 2015 driver Mikael Eddaoui aktiebolaget Mikael E Holding, där kollegan Fredrik Sundelin från Visby ingår. Fredrik Sundelin har tre bolagsengagemang i Visby.

Skeppet låg i början på 2000-talet i Visby hamn och hette då Graceland. På den tiden ska Mikael Eddaoui ha jobbat som barchef på båten. Våren 2009 kom Skeppet, eller som hon då hette - M/S Svalan, till Uppsala hamn och nu talar mycket för att hon åter förs till Visby, om ägarbytet går igenom. Enligt vad Mikael Eddaoui säger till SVT ska båten även återfå sitt nygamla namn M/S Graceland. 

På Uppsala kommun bekräftar Roger Lindström, områdeschef på stadsbyggnadsförvaltningen, att en dialog med den blivande ägaren har inletts. 

– Den nya ägaren är införstådd i historiken och att han inte har något avtal på att få ligga i Uppsala hamn.

Så snart formalian är klar med ett bogseringstillstånd är överenskommelsen med kommunen att Mikael Eddaoui ska bärga fartyget från Uppsala, hävdar Roger Lindström. 

Men när det kan ske är oklart. Transportstyrelsen meddelar att de har gett avslag på ansökan.

– I nuläget går det inte att hantera ansökan. De har ansökt om ett bogseringstillstånd där bogserbåten är ett fritidsfartyg, därför har vi bett dem om en komplettering, säger Lotta Taxén, sektionschef för sjöfartstillsyn i Stockholm och fortsätter:

– Vi kan inte ge tillstånd för ett kommersiellt uppdrag till ett fritidsfartyg. De måste ha ett bogserfartyg som är lämpligt. Vi har inte gjort någon bedömning i övrigt.

Tidningen har sökt Mikael Eddaoui.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!