Ett tänkbart motiv som utredarna nu granskar är att skottlossningen på pizzerian var en hämndaktion för mordet i stadsdelen Boländerna våren 2017, något som 24uppsala var först att rapportera om. Två personer skottskadades när en maskerad gärningsman i fredags kväll sköt inne på restaurangen i Flogsta i nordvästra Uppsala. En utländsk student, som anlänt till Uppsala bara någon dag tidigare, träffades av misstag. Den andre skottskadade mannen, som tros ha varit måltavlan för angreppet, har tidigare suttit anhållen i utredningen av ett mord i Uppsala förra året. Uppgiften bekräftas för UNT av personer med insyn i utredningen av Flogstaskjutningen.

Mannen var misstänkt för att ha beställt mordet i Boländerna och greps tillsammans med andra som misstänktes för inblandning, men släpptes inom bara några dagar. Tingsrätten ansåg inte att bevisningen höll för att häkta mannen, som senare avförts från utredningen. Misstankar om hans inblandning kan emellertid ha legat bakom helgens skjutning på pizzerian, enligt utredare.

Enligt vad UNT erfar har den unge man som gripits, sedan han självmant anmält sig till polisen, kopplingar till mordoffret. Mannen förhördes på lördagen och anhölls därefter på den starkare misstankegraden, sannolika skäl, misstänkt för mordförsök. Polisen bedömde redan under natten mot lördagen att skottlossningen på pizzerian var en uppgörelse i kriminella kretsar.

Senast på tisdagen måste åklagaren bestämma sig för om den anhållne ska begäras häktad.

– Jag har precis fått ärendet och håller på att läsa in mig på det nu, säger kammaråklagare Anne Sjöblom till UNT på måndagsförmiddagen.