På lördagen hittade en person två övergivna sköldpaddor som lämnades in till Uppsalapolisen. Under söndagsförmiddagen transporterade polisen sedan sköldpaddorna i sin tjänstebil till Skansenakvariet. De båda husdjuren uppges må bra och ska vara vid god vigör, enligt Skansensakvariets chef Jonas Wahlström.

– Det är troligtvis två honor och de är kanske fem, sex år gamla. De är i fint skick och har nu fått mat och vatten.

LÄS MER: Sköldpaddor hittades utomhus

Varje sommar får Skansenakvariet in uppemot 70 övergivna sköldpaddor av arten vattensköldpaddor, med sin karaktäristiska gula teckning på sidan. De föds upp för husdjursmarknaden och enligt Jonas Wahlström är det allt för vanligt att försöka göra sig av med sitt husdjur när man tröttnat.

– Ett klassiskt scenario är föräldrar som köper en eller två sköldpaddor till sina barn för att de övertalats och tänker att det är ett lättskött husdjur. Sen växer sköldpaddan upp och börjar bitas i fingrarna och så var det inte lika kul längre. Tyvärr kan vi inte ha kvar dem och ska därför försöka placera dem i någon djurpark med större yta än vad vi har här, säger Jonas Wahlström.

En vattensköldpadda kan leva i upp till 50 år och klarar att övervintra i trakterna ända upp till Stockholmsområdet.

– De går i dvala under jord på vintern, många som släpps ut och övervintrar är i mycket dålig kondition men de här var välvårdade, säger Jonas Wahlström.