Nittonde skottlossningen i Uppsala

En bostad på Kvarngärdet i Uppsala blev beskjuten under natten mot måndag. Flera skott sköts in genom fönstret till bostaden där människor låg och sov. Det här är den 19:e skottlossningen hittills i år.

Flera kulhål i ytterdörren vittnar om skottlossningen under natten till måndagen.

Flera kulhål i ytterdörren vittnar om skottlossningen under natten till måndagen.

Foto: Joakim Dahlbäck

Uppsala kommun2019-11-18 03:30

Klockan var 01.34 då polisen fick ett flertal samtal från inringare som hört skottlossning i stadsdelen Kvarngärdet. Flera patruller ryckte ut och på plats upptäckte polisen att någon eller några skjutit mot en bostad där flera personer låg och sov.

– Lägenheten är beskjuten och det är flera kulhål in genom fönsterrutan, sade Thomas Bertze, polisens RLC-befäl.

Ingen boende skadades av skotten, som gått in genom glaset på ytterdörren.

Platsen spärrades av för en inledande teknisk undersökning under söndagsnatten.

– Det har också hållits en del förhör. Gärningspersonen är fortfarande okänd. En av frågorna vi tittar på nu är varför man skjutit mot just den här bostaden, säger Jonas Eronen, presstalesperson vid polisen region Mitt, på måndagsförmiddagen.

Skottlossningen skedde på Djäknegatan och UNT var på plats i området under måndagsmorgonen, när boende tog sig till arbetsplatser och skolor.
– Jag känner mig inte särskilt orolig eftersom att jag själv inte är en del av gängvåldet, säger Linnea Zillén, som bor längre upp på Djäknegatan.

Tidigare bodde hon på Väktargatan, en bit från den förskola där det skedde en skottlossning förra sommaren.
– Då var det jobbigare. Det kom lite närmre inpå då och kändes läskigt, säger hon.

Skottlossningen på Djäknegatan är den 19:e som inträffat hittills i år. Men någon större oro märks inte av på dem som tidningen pratat med under morgonen. De flesta har sovit genom uppståndelsen och läst om det i media.

– Nej, jag hörde ingenting, jag låg och sov. Min mamma hörde av sig på morgonen och frågade om det, men det var inte i husen där jag bor, säger personen som vill vara anonym.

Terese Vesterlund bor ett stenkast från där skottlossningen skedde och är på väg för att lämna barn på förskolan. Hon har bott på Djäknegatan i tio år och tycker att det blivit stökigare.

– Det har varit lugnt här väldigt länge, men de senaste fem åren har det blivit annorlunda, säger hon.

Känner du dig orolig när det sker en skottlossning så pass nära?

– Nej inte direkt orolig, det brukar ju vara interna uppgörelser. Men det känns lite mindre tryggt än tidigare, säger Terese Vesterlund.

Polisen har inlett en förundersökning om försök till mord samt grovt vapenbrott.

Karta: Djäknegatan
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!