Två topplag i en fotbollsserie möttes i Uppsala en kväll i höstas. Vittnen har berättat att det var heta känslor på planen redan tidigt under matchen. Kort före slutsignalen tacklades en spelare omkull och svarade med att trycka till motspelaren med en hård axel. Gruffet avslutades med att spelaren som tacklats fick ett slag i ansiktet och föll till marken.

Motspelaren, en man i 30-årsåldern, åtalades men nekade till brott och förklarade att han bara knuffat den andre spelaren för att skydda sig mot ett påbörjat angrepp, men inte slagit honom. Tingsrätten konstaterar att de spelare från båda lagen som hörts som vittnen i rättegången gett olika uppgifter om förekomsten av något knytnävsslag.

Rätten anser emellertid att vittnesmålet från matchens domare, som berättat att han såg 30-åringen ge motspelaren ett rappt slag med knuten näve i ansiktet, väger tungt. Slaget går enligt rätten långt utöver vad en fotbollsspelare kan anses ha samtyckt till genom att delta i en match. Det passerade också med råge gränsen för den så kallade nödvärnsrätten, som ger en angripen person rätt att försvara sig.

Slutsatsen blir att 30-åringen döms för misshandel av "normalgraden". Han slipper fängelse eftersom gärningen föregåtts av "viss provokation" och behöver inte heller betala skadestånd till våldsoffret. Mannen döms till villkorlig dom och 40 dagsböter.