Den här texten vill jag inte alls skriva. Blotta tanken gör mig orolig. Förmodligen kommer bokstäverna att få mig ur balans. Veckor av kravlöshet har gjort mig sådan. Så säg inte åt mig att att bita ihop, eller skärpa mig. Jag drabbas extremt lätt av slut-på-semester-ångesten.

Troligen blir svårare än någonsin efter den här sommaren. Hu!

Man kan gilla sitt jobb men ändå tycka att semestern är härligare. Aldrig har jag badat så många gånger som i sommar eller sovit utomhus på en veranda, sällan blivit så euforiskt av alla kvalmiga kvällar på balkongen. Bortsett från foder till djuren är det precis som om den här sommaren innehåller extra mycket av allt.

Ja, nästan som då man var barn. Då var ju somrarna hur långa och händelserika som helst.

Och det är faktiskt sant.

När psykologerna, Marc Wittmann och Sandra Lenhoff, år 2005 genomförde en studie på 499 personer i åldrarna 14 till 94 år visade det sig att för korta perioder – veckor, månader och dagar – var tidsuppfattningen i stort sett reell.

Men under längre perioder som decennier kunde forskarna se skillnader; personer över 40 uppfattade i regel sina barndomsdagar som mycket långsammare – och att tiden började accelerera under tonåren.

Enligt Scientific American är forskarnas förklaringar numera att vår hjärna avkodar nya upplevelser in i minnet. Går allt i gamla hjulspår tar vi inte in det. Därför kan vi minnas en veckas semester som mycket längre än en vanlig arbetsvecka, ledigheten innehåller ofta fler nya erfarenheter.

Detta är en förklaring till varför tiden känns långsammare då man var barn. Som liten hade man ju inte hunnit vara med om så mycket och därför var barndomen fullproppad av nya erfarenheter.

Den här sommaren har inneburit mycket nytt för mig. Till exempel att ta en tupplur mitt på blanka eftermiddagen. Eller att strunta i att torka bort svetten från ansiktet. Eller att köpcentrum känns som bästa platsen att befinna sig på. Alltså kommer semestern att kännas lång och bli något att tissla och tassla om under kalla vintern.

Om det kan dämpa slut-på-semester-ångesten, tror jag knappast, men kanske låter den sig luras. Andra fula tricks är att fortsätta bete sig som om det vore semester, ta kvälls- eller morgondopp, äta utomhus – gärna surströmning vid en forsande å – eller lyssna på glad musik, helst live, men lurarna funkar.