I genomsnitt har det sålts 1 000 biljetter om dagen och sammanlagt 57 400 sedan starten 4 juni i sommar. I fredags hade man den högsta siffran: 1 500 SMS-biljetter sålda på ett dygn. Det är ett bra resultat, tycker UL:s informationschef Sture Jonsson.
- Det är över våra förväntningar. Målet var ju att komma dit så småningom, men vi trodde inte att vi skulle nå det antalet så snabbt.

Att betala kontant kostar numera 30 kronor per enkelresa. Att använda värdekortet är förmånligast och halverar kostnaden. Att betala via sms kostar 20 kronor.
- Jag tror att det kommer att ske ytterligare en uppgång av SMS-biljetterna när resandet ökar efter semestrarna, säger Sture Jonsson.
För Upplands lokaltrafik är SMS-tjänsten ett sätt att minska kontanthanteringen på bussarna.
- Rånrisken är ett skäl, en annan del är tidsåtgången. SMS-biljetterna går mycket fortare att hantera. Därmed blir det enklare för chauffören att hålla tidtabellen, säger Sture Jonsson

UNT: Varför gör inte UL som Stockholmstrafiken och inför ett kontantförbud?
- Vi tror att ett förbud kan skapa nya problem. Om kunden har pengar men inte får åka med kan det skapa en ännu mer hotfull situation. Men vi följer naturligtvis med stort intresse hur det fungerar i Stockholm.

Fusk
Enligt anonyma uppgifter till UNT förekommer det fusk med sms-biljetterna. Enskilda ska ha lyckats manipulera biljetten och åker gratis på bussarna. Upplands Lokaltrafik kan inte bekräfta uppgiften och tolkar den stora försäljningen som att systemet används korrekt av de flesta.
- I dagsläget ser vi inte något stort problem. Vi kommer att sätta in intensivare kontroller efter sommaren.