– Det kommer att bli tjusigt, månen kommer att se ut som en apelsin, säger Lars Hermansson som är ordförande för Uppsala amatörastronomer.

När måste man upp om man ska se blodmånen?

– Totalt förmörkad kommer månen att vara mellan cirka 05.40 till 06.45. Det är då vi har blodmånen. Men det börjar redan klockan 04.35. Helt över är förmörkelsen klockan 07.53.

Var ser man månen bäst?

– Månen kommer att vara i väster. För att se månen krävs en ganska bra västerhorisont, utan en massa träd eller byggnader i vägen. Man kan ju gå upp på övervåningen om man har en sån. Ett fält är också utmärkt.

Men kikare behövs inte?

– Nej, det brukar man normalt inte behöva. Men har man en fältkikare kan man naturligtvis använda den för att komma lite närmare.

Det som händer vid förmörkelsen är att solen, jorden och månen står i en rak linje, med jorden i mitten. När jorden skuggar månen helt kommer solens strålar att brytas i atmosfären och träffa månen.

– Jordens atmosfär har en linseffekt, så att det röda ljuset bryts in bakom jorden och belyser månen. Soljljuset innehåller ett spektrum av färger, från rött till blått. Det blå ljuset bryts inte på samma sätt som det röda, utan sprids så mycket i atmosfären att det gör himlen blå, säger Lars Hermansson.

Om man försover sig, hur länge får man då vänta på nästa totala månförmörkelse?

– Nästa totala månförmörkelse som man kan se på ett bra sätt sker på nyårsafton 2028.