Socialstyrelsen inte längre i stabsläge

På fredagen avvecklade Socialstyrelsen det stabsläge man gått upp i med anledning av materialbristen hos flera regioner.

"Det är klart och tydligt att materialförsörjningen är regionernas ansvar, vår roll är att stå för samverkan och samordning", säger Johanna Sandwall, krisberedskapschef på Socailstyrelsen.

"Det är klart och tydligt att materialförsörjningen är regionernas ansvar, vår roll är att stå för samverkan och samordning", säger Johanna Sandwall, krisberedskapschef på Socailstyrelsen.

Foto: TT/Pressbild

Uppsala kommun2019-10-11 18:01

Den senaste tiden har problem med varuleveranser ställt till det för fem regioner i landet. Uppsala, Örebro, Dalarna, Sörmland och Västmanland har alla påverkats av materialbristen.
– Alla regionerna har på ett eller annat sätt vidtagit åtgärder för att hantera problemet, säger Johanna Sandwall, krisberedskapschef på Socialstyrelsen.

Socialstyrelsen har ett ansvar för samordning mellan regionerna och på torsdagen gick myndigheten upp i stabsläge för att hantera krissituationen. Med det menas att det ordinarie arbetet avbryts för att tid ska frigöras och Socialstyrelsen ska hinna få en tydlig bild av situationen. 

På fredagseftermiddagen avvecklades stabsläget. Detta efter att två så kallade samverkanskonferenser genomförts med regionerna under dagen.
Betyder det att vi kan pusta ut?
– Nej, läget i regionerna är fortfarande ansträngt men vi har fått den lägesbild vi behöver. Om inget annat händer kommer vi att göra en ny bedömning på måndag, säger Johanna Sandwall.

Socialstyrelsen ansvarar för att uppdatera Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) om läget men den myndigheten har ännu inte kopplats in för att vidta några åtgärder.
Även Länsstyrelsen i Uppsala län håller sig uppdaterade om läget men har ännu inte behövt ingripa.
– Om regionen har behov av stöd från länsstyrelsen och andra samhällsaktörer så kallar regionen till en samverkanskonferens, säger Jan Stangebye, länsstyrelsens försvarsdirektör. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!