En kriminalvårdare i Uppsala sparkades i februari i år från sin tjänst på Uppsalahäktet. Motiveringen var att han i november i fjol gjort sig skyldig till övervåld mot en omhändertagen person. Nu har kriminalvårdaren valt att dra Kriminalvården inför rätta. Han kräver att avskedandet ska ogiltigförklaras. Enligt stämningsansökan kräver kriminalvårdaren också ett skadestånd på 150 000 kronor. Förutom skadeståndskravet kan ett ekonomiskt skadestånd på 32 månadslöner bli aktuellt vid ett vinnande utfall i domstol.

UNT TV: Här misshandlas mannen - får ta emot flera slag med bland annat ett bälte

LÄS MER: Trots att misshandeln fångats på film väljer åklagaren att inte väcka åtal

– Kriminalvårdens beslut är ytterst förvånande. Det finns inte grund för uppsägning i det här fallet, kommenterar mannens advokat Jerker Öhrfeldt som anser att avskedandet står i strid med lagen om anställningsskydd.

– För ett sådant här beslut krävs en brottslig handling, och brottsmisstankarna har ju lagts ned av åklagaren, säger han till nyhetsbyrån Siren.

Enligt Kriminalvården ska den omhändertagna personen inte varit "fysiskt utåtagerande under händelsen". Men myndighetens beskrivning av den övervakningsfilm som finns är missvisande, anser Öhrfeldt som menar att det inte finns några bevis för att kriminalvårdaren "brukat våld med ett skärp".

– Vi får se om det blir aktuellt med en undersökning av filmen i rätten.

De två kolleger till kriminalvårdaren som också fanns på plats i samband med den uppmärksammade händelsen har anmälts internt.

LÄS MER: Två till vårdare anmäls