Under 2012 omsatte spelindustrin i Sverige 3,7 miljarder kronor, 2016 var omsättning på 12,5 miljarder. Det visar Dataspelsbranschen swedish games industries spelutvecklarindex 2017 – 2018.

– Fler köper spel, spelintresset växer och Sverige har många bra utbildningar. Allt detta bidrar till att branschen växer, säger Jacob Kroon.

Ser utvecklingen likadan ut runt om i världen eller är Sverige ett extremfall?

– Branschen växer i det stora hela men Sverige är högt upp i toppen. Vid en spelmässa i Tyskland brukar man rösta angående vilket land i Europa som är bäst på att utveckla spel. Sverige lägger sig nästan alltid i topp tre.

Läs om spelutvecklaren Sjoerd De Jong som bor i Uppsala här:

Några av Sveriges större spelstudios är Dice, Starbreeze och den Uppsalabaserade studion Machinegames. Men med teknikens utveckling har indie-studios blivit allt vanligare. Det är studios där en liten grupp personer eller enskilda individer utvecklar spel.

– Indie-studios eller nisch-utvecklare gör oftast mindre spel. I dag är den marknaden stark då man kan utveckla nischade spel till en stor skara människor, säger Jacob Kroon.

Finns det några tecken på att utvecklingen inom branschen håller på att svalna?

– Egentligen inte, allt i dagsläget tyder på att spelindustrin kommer att fortsätta att utvecklas ungefär som den gör.

Enligt Dataspelsbranschens spelutvecklarindex var 1967 anställda på spelföretag i Sverige år 2012 och 2016 var det 4291 stycken.