– Han har delgivits misstanke om grovt bedrägeri, uppger Britt-Marie Johansson, kammaråklagare vid Ekobrottsmyndigheten.
Stefan Eriksson hann inte ens avtjäna straffet för sina senaste brott innan han anklagades för ny kriminalitet. Enligt Britt-Marie Johansson misstänks han ha skaffat fem–sex dyra bilar, antingen på avbetalning eller leasing, ”utan att ha haft för avsikt att göra rätt för sig”.
Stefan Eriksson sitter i fängelse där han nyligen hörts av polisen. Han avtjänar ett 1,5-årigt straff för att ha varit med och hällt bensin över en person som krävts på 500 000 kronor.

Den ekobrottshärva där han nu figurerar består av två delar. Uppsaladelen omfattar enligt åklagaren bedrägerier på 6–7 miljoner kronor. Aktörerna ska ha köpt in bilar och byggvaror utan att betala, bland annat från företag i Uppsala.
En av de inblandade är en 40-årig företagare Uppsalabo som häktades i slutet av förra året. Efter häktningsförhandlingen skulle 40-åringen transporteras till häktet i Stockholm. Han ansågs inte behöva handfängsel och lyckades därför ta sig ur polisbilen och försvinna från platsen.
I februari greps mannen i Örsundsbro. Enligt uppgift i kvällspressen ska han ha stått på polisens så kallade Ikaroslista över Sveriges mest eftersökta brottslingar.
Ännu en Uppsalabo, en kriminellt belastad 36-årig man, har nyligen dragits in i bedrägeriutredningen. I onsdags utsåg Uppsala tingsrätt en offentlig försvarare åt 36-åringen.

I den andra delen av härvan, som utreds i Göteborg, handlar det bland annat om svart arbetskraft i byggbranschen.  
– De inblandade har kopplingar till varandra och jag räknar med att 10–15 personer kommer att åtalas, säger Britt-Marie Johansson.
De misstänkta tros ha köpt in bolag som sedan använts i kriminella upplägg.
– En person som Stefan Eriksson är bra för de inblandade att ha med sig i sådan här sammanhang eftersom han genom sitt rykte lätt kan sätta sig i respekt hos andra, säger en polis med insyn i utredningen.
Stefan Erikssons försvarare Gunnar Falk vill inte lämna några kommentarer.
Åtal väntas i slutet av april.