Ett 40-tal försäljare, julrock på scenen, tomte och glögg förgyllde söndagen i Hågaby. Julmarknaden är populär och lockar mycket folk. Stundtals var det riktigt trångt både inne och ute.

Eva Berglin Gustafsson från Uppsala sålde mössor och vantar som hon stickat själv. Maria Lundberg slog till på ett par lovikavantar.

– Det ska bli en julklapp till en vän. Jag skulle egentligen inte köpa några julklappar i år, men de här är snygga och kommer till användning när det är kallt. Jag köpte en osthyvel här borta också med skaftet gjort av ekträ som är över 5 000 år gammalt, säger hon.

Artikelbild

| Nygjorda pepparkaksfigurer av Merja Erkstam, kreatör och influencer, från Uppsala. Hon blev med på marknaden förra veckan och har hårdbakat sedan dess.

Det visar sig att träet kommer från en mosse intill Hallandsåsen och har legat där konserverat sedan långt före Kristus. Naturhistoriska riksmuseet har daterat åldern. Den som köper får ett intyg på det så de kan vara säkra på att det inte är något lurt.

Eva Berglin Gustafssons vantar är betydligt yngre, stickade här i Uppsala under hösten.

– Jag brukar ofta sticka framför tv:n eller när jag lyssnar på en ljudbok. Jag måste ha något i händerna hela tiden. Stickning är avkopplande, lite som yoga, man glider in i sin egen värld, säger hon.

Många av hennes mönster är traditionella, en del kommer från Norge. Hon har också egna mönster eller låter sig inspireras av andra som hon sedan gör om.

Artikelbild

| Eva Berglin Gustafsson från Uppsala sålde mössor och vantar Maria Lundberg handlade.

Hon stickar allt möjligt.

– Just i år har jag koncentrerat mig på mössor och vantar. Jag har ungefär 50 av vardera. De brukar gå åt. Det är tjugonde gången jag är med här i Hågaby, säger Eva Berglin Gustafsson.

Artikelbild

| Daniel Sedel följer med dottern Cornelia 3 år på en ridtur runt kvarteret. Ponnyn heter Plutte. Lennart Mårs är hästförare.

På gården utanför myllrar det av folk som äter korv, glöggar, köper sig en mistel eller granriskrans.

Daniel Sedel har just följt med dottern Cornelia 3 år på en ridtur runt kvarteret. Ponnyn är brun och heter Plutte. Lennart Mårs, från Hällens gård strax intill, är hästförare. Det faller lite blötsnö och kön till ridningen är lång så Lennart Mårs har ett drygt jobb. Plutte verkar vara på gott humör och travar på oavsett vem som sitter på ryggen.

Artikelbild

| En mistel för den som vill ha till jul.

– Ponnyridning och vegokorv är allt en treåring behöver just nu, säger Daniel Sedel.

Familjen har nyligen flyttat till Uppsala från Stockholm. När Cornelia föddes ville de ha en lite lugnare miljö, och då passade Uppsala fint.

Artikelbild

| Många barn blev glada och vissa lite rädda när Hågatomten kom med stora skägget och en korg full med pepparkakor.

– Allt är mycket närmare här och julmarknaden är trevlig, säger Daniel Sedel.

Strax efter kom Hågas egen tomte med hel korg full med pepparkakor. Alla barn tog för sig. När mörkret tätnade runt klockan fyra var det dags för den stora upplevelsen - en eldshow med Uppsala Waldorfskola.