Vikstadagen arrangeras till minne av spelmannen Viksta Lasse. Dagen började som vanligt med gudstjänst i Viksta kyrka. Det var fortfarande soligt när stämman drog i gång och flera satte sig under äppelträden för att spela. Stämningen var god.

– Spelmansstämmorna har fin gemenskap och det är kanske det viktigaste. Alla kan vara med även om man inte är så duktig ännu, säger Ingrid Vedin som har spelat folkmusik sedan hon var nio år.

Inne en av museibyggnaderna uppträdde andra spelmän i olika konstellationer inför publik. Där bjöds också kaffe och korv för den som ville ha. Alla väntade på att för höra vilken som blir årets Viksta-Lasse stipendiat.

Artikelbild

| Pär Näsbom född i Kyrkbyn utanför Tierp, numera bosatt i Schweiz, fick årets Viksta-Lasse stipendium.

Robert Larsson som är ordförande i Viksta-Lasses minnesfond berättar att stipendiet har delats ut varje år sedan 1987.

– Det är ett prestigefyllt pris. Viksta-Lasse har betytt mycket för landets folkmusik och under årens lopp har många bra spelmän fått priset, säger han.

Stämman är liten men lockar folk från hela landet, även om de flesta är från Uppland. Årets stipendiat kommer ända från Schweiz där han bott i 37 år. Men han är uppväxt i Kyrkbyn, söder om Tierp. Han heter Pär Näsbom och spelar fiol i symfoniorkestern Musik Kollegium i Winther-Thur. Han brinner också för folkmusiken som han försöker sprida utanför Sveriges gränser.

– För mig är det en stor heder att få stipendiet Jag spelade med Viksta-Lasse som ung. Nu brukar jag och min bror Thorbjörn spela mycket i bland annat Schweiz där man tycker om svensk folkmusik, säger han.