”Stor del av materialet finns i Uppsala”

Materialet som saknas i regionens verksamheter uppges finnas i Uppsala, endast kilometer från Akademiska sjukhuset.

När UNT besökte Apotekstjänsts varumottagning i Boländerna fick man veta att åtminstone en av lastbilarna på området transporterade sjukvårdsmaterial.

När UNT besökte Apotekstjänsts varumottagning i Boländerna fick man veta att åtminstone en av lastbilarna på området transporterade sjukvårdsmaterial.

Foto: Felix Wedjesjö

Uppsala kommun2019-10-11 20:02

Sedan i onsdags befinner sig Region Uppsala i stabsläge. Anledningen är stor brist på förbrukningsvaror i vården, vilket ska ha orsakats av att Apotekstjänst AB, som ansvarar för materialleveranserna åt regionen, inte har kunnat leverera. Apotekstjänst AB tog över ansvaret för leveranserna den 1 oktober. Innan dess sköttes de av företaget Mediq Sverige AB. 

Nu uppger en källa som säger sig ha insyn i regionens verksamhet till UNT att en stor del av de saknade förbrukningsvarorna finns i Apotekstjänst lager i Boländerna.

Något Petter Karlsson, chef för Region Uppsalas inköps- och upphandlingsenhet och förvaltningschef för Varuförsörjningen, bekräftar.

– Det stämmer. Men det har inte gått att föra in allt i logistiksystemet.

Innebär det att Akademiska sjukhuset har ställt in operationer trots att det nödvändiga materialet finns bara några kilometer bort?

– Det kan mycket väl vara så.

När tidningen söker Apotekstjänst för en kommentar hänvisar man till ett pressmeddelande. I det säger sig företaget för närvarande arbeta hårt med att komma ikapp med leveranserna.

UNT:s källa menar att det är en dålig upphandling som lett till de nuvarande problemen, eftersom Apotekstjänst AB inte fick förbereda sig tillräckligt väl inför leveransuppdraget. 

Upphandlingen ska enligt uppgift till UNT ha skötts av Varuförsörjningens upphandlingsenhet. Varuförsörjningen är ett inköpssamarbete för förbrukningsartiklar i vården där även Region Örebro, Region Sörmland, Region Västmanland och Region Dalarna ingår. Den styrs av varuförsörjningsnämnden, som utgörs av två politiker från varje region.

I ett protokoll från ett av varuförsörjningsnämndens sammanträden i juni i år finns en riskanalys av bytet från Mediq till Apotekstjänst med. I riskanalysen beskrivs ”försenade utleveranser” som en konsekvens av bytet. Petter Karlsson deltog i sammanträdet.

Kunde man redan då se att den nuvarande situationen skulle kunna uppstå? 

– Både ja och nej. Vi såg vilka konsekvenserna av bytet kunde bli, men jag är inte säker på att de har uppstått på det sätt  vi trodde.

På fredagen skickade Varuförsörjningsnämnden ut ett pressmeddelanden gällande materialbristen. Där säger nämndens vice ordförande, Tommy Levinsson, att man beslutat att kalla Apotekstjänst VD till ett extra sammanträde i syfte att redogöra för hur de ska säkra att regionen får en trygg leverans under resten av avtalsperioden.

UNT stoppades i dörren till Apotekstjänsts lokaler i Boländerna.
UNT stoppades i dörren till Apotekstjänsts lokaler i Boländerna.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!