Det var "mycket stora störningar" för fjärr- och pendeltågstrafiken på sträckan Uppsala-Stockholm, uppgav Trafikverket. Ett datatekniskt fel orsakade inställda avgångar och tåg som körde annan väg.

Strax före klockan tio på torsdagsförmiddagen meddelade verket att tågen rullar igen.

- Sedan en kort stund tillbaka är felet avklarat och tågtrafiken från Uppsala via Knivsta och söderut rullar igen, säger Bodil Sonesson, presskommunikatör på Trafikverket.

Artikelbild

| Resecentrum

- Men det är fortsatt stora förseningar och inställda tåg. Resenärerna får hålla koll på skyltning och utrop.

Bodil Sonesson förklarar vad det datatekniska felet innebar.

- Enligt den information som jag har fått så har trafikledningen inte haft bild över tågtrafiken, de hade stillbild på monitorerna och kunde inte följa tågens färd. Det måste man kunna ur säkerhetssynpunkt och därför stoppades trafiken, säger Bodil Sonesson.

Störningarna påverkar SL:s pendeltåg på linjerna Södertälje - Märsta/Uppsala samt fjärrtåg Stockholm - Uppsala vidare norrut mot Gävle/Sundsvall samt Sala och Borlänge och omvänt.

Det var även stopp i trafiken för Upptåget mellan Morgongåva och Uppsala. UL hänvisade istället till buss 848 mellan Sala och Uppsala. Mellan Morgongåva och Sala kördes tågen med förseningar.

Problemet ska ha uppstått på grund av ett kontaktledningsfel och första avgången ställdes in vid 07.25. Enligt Trafikverket och UL var felet åtgärdat på torsdagseftermiddagen.