Den kommande lagändringen har i vissa fall fått den följden att återförsäljare av fyrverkerier nu rear ut de snart förbjudna raketerna till nyår.

Inne i Uppsala fyrverkeris butik råder också lugnet så här ett par dagar innan nyår. Här gör man inte någon stor sak av att de största raketerna snart kommer att tas bort ur sortimentet.

– Jag tror att de olyckor som sker kommer fortsätta att göra det oavsett hur mycket krut det ligger i raketerna. I de allra flesta fall är det människan som gör felet, inte raketen. Vi har inte satsat något speciellt för att bli av med de stora raketerna, säger Peter Nordin.

Att myndigheternas beslut om att förbjuda raketerna kommer så här tätt inpå nyårsaftonen är något som Peter Nordin ställer sig skeptisk till.

– Jag tycker att myndigheterna är lite klumpiga med tidpunkten för beslutet. Jag fick kännedom om det i november. Grejerna man säljer till nyår beställer man ju redan i februari eller mars. Vad ska försäljarna göra med de grejerna, undrar Peter Nordin.

Myndigheten det handlar om i det här fallet är Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB). De har själva utfört tester som ligger till grund för lagändringen. Bakgrunden till lagändringen kommer från olika olyckor kopplade till avfyrande av raketer. För två år sedan skadades en 13 årig pojke så illa att hans ben fick amputeras. Bland de många lagar som råder kring användande av fyrverkerier och smällare säger en att just smällare varit förbjudna i Sverige sedan 2001.

Inne i Bombgunnars lokaler i Boländernas industriområde har man en rejäl personalstyrka samlad för att sköta årets försäljning. Gabriel Lundberg har koll på grejerna.

– Vi har haft öppet sedan 18 december. Vi har väl sålt lite fler stora raketer än vanligt men det är inget vi har gjort mycket reklam för, säger han.

Det är ingen direkt rusning på fredagsförmiddagen men säljarna inne i butiken säger visa av tidigare erfarenheter att den riktiga ruschen inte brukar börja förrän dagen före eller till och med på nyårsaftonen.

– Tidigare har vi bemannat butiken med en personal, men från nu och framåt är vi flera, säger Gabriel Lundberg.