Taxiföraren misstänks ha lagt beslag på passagerarnas bankkort i samband med att de skulle betala för resan. Han ska ha bytt ut deras kort mot någon annans bankkort och sedan noterat vilken kod de slagit in när de försökt betala.

Mannen är åtalad för att ha tagit ut 104 000 kronor i bankomater med hjälp av kundernas kort samt försök till uttag på ytterligare 64 000 kronor. De flesta bankomatuttagen har skett under hösten 2016 på olika platser i Uppsala.

En 25-årig Uppsalabo är en av tolv drabbade personer som kallats att vittna under tisdagens rättegång mot taxiföraren som är åtalad för bland annat bedrägeri.

25-åringen uppgav att han var rejält berusad den oktobernatt 2016 när han tog en taxi i centrala Uppsala.

– När jag skulle betala taxiresan med mitt bankkort fungerade inte koden. Jag har stora minnesluckor men kommer klart ihåg att jag slog koden tre gånger utan att den fungerade, sa 25-åringen.

– Efteråt upptäckte jag att bankkortet som jag försökt använda tillhörde någon främmande person. På kortet stod namnet på en kvinna jag inte känner. Dagen efter såg jag att någon tagit ut 10 000 kronor från mitt konto och blev då helt knäckt, berättade 25-åringen.

Mannens pengar har tagits ut vid en bankomat på Ringgatan i Uppsala. I utredningen ingår bilder från övervakningskameror vid olika bankomater, bland annat den på Ringgatan.

Bilderna har tagits när de drabbade personernas konton plundrats. De visar hur gärningsmannen gör kontantuttag och samtidigt döljer sitt ansikte med ena handen.

Den åtalade taxiföraren sa under rättegången att det inte var han som syntes på bilderna och att han inte har något med saken att göra.

Enligt utredningen har dock den åtalade taxichauffören ett visst kännetecken på kroppen och samma kännetecken ska den person ha som figurerar på övervakningsbilderna.

I bevisningen ingår även kläder som beslagtagits hos den åtalade taxiföraren. Samma plagg anklagas mannen ha använt när övervakningsbilderna togs.

Taxiföraren arbetar inte kvar vid det taxiföretag där han varit anställd.

Russell Morley, chef vid Uppsalapolisens bedrägerienhet, uppmanar människor att vara mer vaksamma när de betalar med kort.

– Den här typen av bedrägerier där personers bankkort byts ut är inte helt ovanliga. Lämnar man ifrån sig sitt kort vid en betalning bör man alltid kolla så att det är ens eget namn som står på kortet man får tillbaka.