Arrangörerna bakom forsränningen genomförde på tisdagskvällen ett provåk inför valborgsfirandet.

– Vi vill få en bild av hur Fyrisåns höga vattenstånd kommer att påverka flottarna. Det här är också ett tillfälle för dykarna att träna, berättade Emma Nilsson, säkerhetsansvarig för årets forsränning.

På en träbrygga nära bron vid St Olofsgatan hade fyra teståkare samlats. Ingen av dem hade färdats med flotte på Fyrisån tidigare.

– Det känns lite nervöst, sa Henrietta Nordström som liksom de övriga tre kandidaterna var iklädd våtdräkt och flytväst.

Tvärsöver ån, vid Upplandsmuséet, drog dykarna på sig sina svarta dräkter och gjorde sig redo att kasta sig i vattnet för räddningsinsatser.

Så hivades frigolitflotten i vattnet och de fyra åkarna paddlade dröjande mot Kvarnfallet. Plötsligt greps farkosten av strömmarna.

– Fy fan vad fort det går, hördes någon ropa från flytetyget innan gruppen hastigt rutschade nerför avsatsen vid fallet.

Alla i kvartetten plumsade i vattnet och dykarna kastade sig i ån för att se till så att ingen skadat sig. Men snart var åkarna uppe på flotten igen och gled vidare mot Islandsfallet.

Där blev det åter haveri och nya simtag.

– Vi var inte ens i närheten av att kunna hålla oss kvar på flotten, sa en blöt men glad Erik Turesson när han fått landkänning i Stadsträdgården.

– Det var lite läskigt men exalterande, tyckte Henrietta Nordström.

Emma Nilsson bedömde säkerhetsläget som gott och tillade att dykarna kommer att ha bra koll när de 120 ekipagen ska ut på vattnet på måndag.