De sålde allt de ägde och flyttade in i sin båt som de sedan seglande runt med på Medelhavet. Vid midsommar kom de hem till Sverige igen.

– 2011 sålde vi allt utom barnen, säger Per Blom. Han, hans livskamrat Marie Westerlund och toypudeln Milou, bor nu tillfälligt i en husvagn i Sundsvall. Den nya bostaden beskrivs som mindre rymlig än deras båt, men snart är de tillbaka i Uppsala.

När Per Blom ska sammanfatta åren till sjöss är det många mysiga historier som kommer upp. Sjönöd på stormande hav är inget de har upplevt.

Artikelbild

| I Montenegro bjöds de på lunch av tre herrar från Tjeckien. Orsaken? De uppskattade att Per Blom och Marie Westerlunds färdades på en motorsegelbåt av märket Nauticat.

– Vi hade alltid gott om tid så vi behövde aldrig ge oss ut när vädret var dåligt. Vi fick däremot uppleva många fantastiska naturupplevelser, såsom stim av delfiner som har simmat längs med båten, säger Per Blom.

Just för att undvika vildare vatten valde de att lägga till i olika marinor under vinterhalvåret med start i Istanbul.

– Den vintern var så kall att vi kunde bygga snögubbar på bryggan, berättar han.

Följande vintrar spenderade de i både Grekland och Tunisien. Planen var att stanna till i Tunisien i ett par månader medan båtens botten ordnades, men de blev kvar i ett år. Båten var ett verktyg för att nå platser och ha tak över huvudet. Seglandet var aldrig högsta prioritet, menar Per Blom.

Artikelbild

| Per Blom byter båtens diskbänk medan de ligger förankrade under vintermånaderna.

– Vi reste runt mycket i Tunisien. Landet är väldigt skiftande och går från öknen i Sahara till mer frodiga delar. Vi fick många inhemska vänner där. En ny vän är tandläkare så han fixade våra tänder, säger Per Blom.

Men förra året började de känna att det var dags att runda av äventyret och bestämde sig för att denna sommar skulle bli den sista.

Artikelbild

| Den Italienska ön Pantelleria, mellan Sicilien och Tunisien, besökte paret 2014.

– Nu är båten till försäljning i Grekland och väntar på nya äventyrare.

Så vad bär de med sig efter sju år på resande fot? Per Blom konstaterar att mycket under resan gick lättare än vad de hade väntat sig. Inte ett enda brott utsattes de för, även sjösjuka lyckades alla på båten undvika - utom Minou som blev dålig vid ett tillfälle. Han betonar även vikten av att både han och Marie Westerlund skaffade sig goda nautiska kunskaper innan resan.

Artikelbild

| Per Blom njuter av utsikten i Monemvasia, ett av parets många smultronställen.

– Hon är däremot bättre på språk så när vi nådde nya hamnar fick hon ofta vara kapten. Det är väldigt viktigt att man gör en sådan här resa tillsammans, säger Per Blom och tillägger:

– För många som vill resa tvekar för länge. Res medan ni känner er pigga. Sju år utan inkomst, det är inget man ångrar i efterhand, säger Per Blom.