100 000 personer väntas komma till Uppsala på sista april vilket innebär stora belastningar på mobilnätet. Tidigare år har det varit svårt att ringa samtal, sms:a och mobilsurfa när nätet har överbelastats. Men sedan förra året har den största teleoperatören i landet – Telia – genomfört förbättringar.

– Vi har gjort kapacitetsförstärkningar på 4G-nätet i hela landet och det är klart att Uppsala ingår i det, säger Marcus Haglund, pressansvarig hos Telia.

Vanliga samtal går huvudsakligen via 2G och 3G-nätet. Men nyligen kom operatören med den nya tjänsten Volte, vilket innebär att Teliakunder som har en Samsung, Sony eller Huawei-telefon av nyare modell ringer via 4G nätet.

– Rent krasst kan man säga att nu avlastar 4G-nätet de andra två näten mer vilket gör att det förmodligen går bättre att ringa än förra året, Säger Marcus Haglund.

Men Marcus Haglund betonar också att det är långt ifrån säkert att det kommer gå att använda telefonen som vanligt.

– Det beror på hur många som använder telefonerna samtidigt och vilka operatörer de har. Våra nätplanerare bygger utifrån ett normalläge så det är klart att kapaciteten minskar när fler använder det.

En annan stor operatör – Telenor – uppges också ha genomfört förbättringar.

– Vi kommer inte att skicka någon mobil mastvagn till Uppsala, men däremot är mobilnätet bättre än någonsin och vi har byggt ut det i Uppsala med 36 procent de senaste två åren. Det är mer än någon annan storstad i Sverige. Med smart användning ska valborgsfirarna klara av att kommunicera även under peak i Ekonomikumparken, säger Telenors nätexpert Magnus Österholm.

Vad har du för tips till alla valborgsfirare som vill ringa ett samtal?

– Mitt första tips är att använda meddelandeappar som till exempelvis Facebook messenger vilket går via 4G. Även samtal bör i första hand göras via meddelandeappar eller exempelvis Facetime. Det andra tipset är att manuellt testa att byta till 2G i inställningarna för mobilnät på mobilen. Det tredje tipset är varannan vatten. Så att man kan behålla den kommunikativa förmågan, avslutar Magnus Österholm.