Tea Zeeberg, 11, är en riktig tävlingsmänniska. Hon tävlar i JSM, junior-SM i segling, för fjärde gången och är inte nöjd med att måndagens första race blåstes av mitt under tävlingen på grund av utebliven vind.

– Jag låg i ledning, så det är surt, säger hon.

Årets tävling har bjudit på varierande vindförhållanden. Det började vindstilla i lördags medan söndagen var mer seglarvänlig.

Artikelbild

| Vind i seglen. Några av de tävlande i första starten hittade vinden och hamnade i täten.

– Det är det här som är segling. Under såna här dagar blir det mycket mingel istället, säger seglingsledaren Monica Åkerlund.

Tävlingsledningen har tät kontakt med meteorologer på flygtornet på Arlanda. Enligt prognosen är det inte lönt att återuppta tävlingarna förrän på eftermiddagen.

JSM har arrangerats sedan 1974 och från början tävlade man i två klasser. Till årets tävling har över 400 barn och ungdomar anmälts, utspridda på 374 båtar och tolv olika tävlingsklasser. Deltagarna är från åtta upp till nitton år. Från tretton års ålder kan man delta i kappseglingar med officiellt SM-tecken. Med 150 funktionärer och familj och vänner till seglarna inräknat uppskattar Ingemar Åkeson, projektledare för årets tävling, att uppemot 1200 personer har rört sig i hamnen under tävlingens fyra dagar.

– Sverige är ju en framgångsrik seglarnation med en lång historia inom sporten, säger han.

Artikelbild

| Optimism. Det var bra stämning trots bristfälliga vindförhållanden på JSM.

Ingemar Åkeson menar att det är här grunden läggs för det fortsatta intresset för sporten och för framtida vinster i tävlingssammanhang.

– Vi vill visa upp sporten och visa unga att segling är kul. Om vi som förbund inte har bredden så kan vi heller inte förvänta oss att få fram och hitta toppseglarna, säger han.

Artikelbild

| Trångt i vattnet. Cirka 95 optimistjollar trängdes i vattnet inför dagens första tävling.

jesper.persson@unt.se