Två personer åtalas för mord och en person för medhjälp till mord. Det uppger kammaråklagare Elin Blank.

– De åtalade nekar till mord men en av dem har erkänt att han packat in kroppen i plastsäckar och sänkt den i Lafssjön, säger kammaråklagare Elin Blank.

Motivet ska ha varit att mordoffret pressat de åtalade på pengar.

– Mordet utfördes för att få slut på utpressningen, hävdar Elin Blank.

Hon menar att mordet var planerat. De misstänkta är inte kända av polisen för någon grövre brottslighet och en av dem är helt ostraffad. De inblandade känner varandra sedan tidigare och har varit bosatta i ett samhälle utanför Uppsala.

Den mördade personen ska ha tagits av daga med kniv och dådet ska ha utförts vid sjön Lafsen.

Enligt åklagaren består bevisningen bland annat av att de utpekade gärningsmännen berättat för personer i sin omgivning att de varit inblandade i brottet.

– De har även berättat vad de övriga medåtalade gjort. Det är ingen tvekan om att de åtalade varit på platsen men det kan bli svårt att bevisa vem som gjort vad, tror Elin Blank.

Det var den 14 maj i fjol som polis larmades till sjön Lafsen i Vattholma då en privatperson sett vad som kunde vara en människropp flyta i vattnet.

Läs mer: Död person hittad i sjö utanför Uppsala

Läs mer: Mordfallet i Lafssjön - detta har hänt

Utredningen gick trögt till och med efter att polisen gått ut med mordoffrets identitet i juli. Det var först i slutet av november som två personer kunde anhållas misstänkta för mordet.

Läs mer: Två personer anhållna för mordet vid Lafssjön

I december häktades de två männen tillsmmans med ytterligare en man. De tre männen var alla mellan 24 och 27 år och enligt åklagaren Elin Blank ska de alltså ha varit bekanta med mordoffret.

Läs mer: Tredje misstänkt häktades för mord