Redan 2008 arrangerades pridefestivalen i Uppsala, men tog sedan ett avbrott 2012. Fyra år senare återkom den, då arrangerad av RFSL Uppsala med ett särskilt fokus på nyanlända hbtq-personer.

Adrian Kunce är administratör för RFSL Uppsala och ekonomiansvarig för festivalen.

– Det är en tredagarsfestival med ett integrationsfokus. Hbtq-nyanlända är en särskilt utsatt grupp, det är två minoriteter i en. Pridefestivalen är en plattform där de kan få komma till tals och utbyta erfarenheter, både med varandra och med samhället. För många av dem är detta den första pridefestivalen de varit på, så det är en omvälvande erfarenhet och väldigt uppskattat, förklarar han.

Varje år har festivalen ett speciellt tema. Årets tema är internationell aktivism.

– Det kommer aktörer från hbtq-organisationer från andra delar av världen, till exempel från Etiopien, för att prata om hur det är att vara hbtq-aktivist i andra länder, säger Adrian Kunce.

Festivalen är gratis och öppen för alla, men det krävs att man föranmäler sig för att kunna ta del av festivalprogrammets alla aktiviteter, bland annat filmvisningar, seminarier och workshops. Förra året deltog ungefär 1 000 personer och årets festival verkar bli minst lika välbesökt.

– Vi är lite osäkra än så länge eftersom många droppar in i sista stund. Men förregistreringen har gått ungefär lika bra som förra året. Registrerar sig för man på festivalens hemsida eller vid receptionen på Västra Ågatan 16!