Trippelsatsning vid vägkanten i Järlåsa

Det är inte var dag nya butiker och affärsrörelser öppnar på Uppsalas landsbygd. Järlåsa har i ett slag fått tre nya verksamheter.

På baksidan av Järlåsas nyaste affärsrörelse återstår finputsningen - men framsidan är nymålad. Lena Benzein   är kaféföreståndare vid vägkanten.

På baksidan av Järlåsas nyaste affärsrörelse återstår finputsningen - men framsidan är nymålad. Lena Benzein är kaféföreståndare vid vägkanten.

Foto: Madeleine Andersson

Järlåsa2019-10-21 11:00

På 10 sekunder svischar man förbi det samlade affärsutbudet längs riksvägen i Järlåsa, väster om Uppsala. Butiksdöden ser likadan ut här som på andra håll på landsbygden. En gång i tiden fanns flera butiker, kafé, frisör, mejeri, brädgård, postkontor och småindustrier i Järlåsa. Bara livsmedelsbutiken och en restaurang har envist bitit sig kvar vid vägen.

Paret Lena Benzein och Daniel Svensson gör ett försök att vända trenden. I en industrilokal från 1940-talet driver de sedan slutet av sommaren kafé, second hand-butik och försäljning av motorcyklar under samma tak. En lite udda kombination kan man tycka, men Daniel Svensson har hela livet haft ett starkt mc-intresse och redan tidigare sålt begagnade bågar. Det blev naturligt att ta med sig hojarna till lokalen vid riksvägen. Nu står de prydligt uppställda vägg i vägg med kaféet och butiken. Efter många månaders arbete med röjning, renovering och finputsning av lokalerna invigdes ruljangsen i slutet av sommaren. Många hade noterat att det hände saker i det utflyttade huset och var nyfikna:

– Det kom femhundra besökare, långt över vår förväntan. Vi fick åka och köpa mer hamburgare mitt i alltihop, berättar Lena Benzein. 

På väggarna i kaféet finns en hel liten Järlåsautställning med historiska bilder av människor och verksamheter, från släkt- och bygdeföreningens arkiv. Huset byggdes ursprungligen för tillverkning av etuier till musikinstrument. Senare har cementgjuteri, bygghandel och mycket annat funnits här.

– Många av våra besökare har arbetat i huset. Jag tror det är viktigt för en ort att ha en knutpunkt där människor kan träffas på ett enkelt sätt en stund, säger Daniel Svensson.

Han betonar värdet av att bevara kunskapen om platsers och verksamheters förflutna och har läst in sig på Järlåsas historia, trots att de egna rötterna finns på annat håll. Han berättar som ett rinnande vatten, när han snor runt bland bilderna, om människor och händelser som gjort avtryck på orten. Lika energiskt visar han ut på gården och ned i källaren där det finns planer för framtiden. En uteservering, en mc-verkstad och en marknadsplats står på göra-listan. Och till nästa sommar måste han få upp skyltarna vid vägkanten som han nyss fått tillstånd för, efter lite stångande med kommunen.

– Jag tycker om när det händer något, säger Daniel Svensson.

Däremot väntar sig inte paret att huset vid riksvägen ska ge någon tung kassakista:

–  Kan vi täcka våra kostnader och få mat för dagen så är vi nöjda. Positiv respons från människorna på bygden är belöning som räcker långt, säger Daniel Svensson. 

En kopp kaffe och en hoj. Daniel Svensson tog med sig motorcykelruljangsen till nya kafé- och butikslokalen.
En kopp kaffe och en hoj. Daniel Svensson tog med sig motorcykelruljangsen till nya kafé- och butikslokalen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!