Gräsbrandsvarningen som utfärdades i slutet av förra veckan står fortfarande kvar. Bara under de senaste dagarna har flera, mer eller mindre dramatiska gräsbränder rasat runt om i Uppsala län.

– Det är fortsatt väldigt torrt både nu och i prognosen så varningen kommer nog att stå sig de närmaste dagarna, säger Jon Jörpeland, meteorolog på SMHI.

SMHI:s femdygnsprognos visar att gräsbrandsrisken i nuläget kommer att gälla fram till söndag. I nuläget ser majbrasorna inte ut att vara hotade i Uppsala kommun.

– Tittar man på vädret så är det en stor brandrisk. Här i Uppsala är det fjolårsgräset som är det farliga. Men majbrasorna ligger ju redan på så säkra platser som man måste ha för att få tillstånd av Uppsala kommun, säger Torbjörn Mattsson på Brandförsvaret.

Även om Uppsala kommun har det övergripande ansvaret så har Brandförsvaret i Uppsala en rådgörande roll. Torbjörn Mattsson uppger att man följer situationen noga.

– Vi följer brandriskprognosen och har genomgångar varje morgon. Troligtvis kommer vi att ha en dialog med kommunen och arrangörer så att de parterna förstår vårt perspektiv. Det är klart att vädret kan slå om snabbt så att det blir en extrem torka eller väldigt starka vindar och då kan vi avråda från att tända, säger Torbjörn Mattsson.

I nuläget visar SMHI:s prognos 0 millimeter regn fram till 2 maj. Men till helgen väntar mer mulet väder och gräsbrandsrisken ser ut att gå från "stor brandfara" till "liten/måttlig brandfara".

– Eventuellt kan det komma lite nederbörd och då kommer det ju förändra förutsättningarna. Men i nuläget tror jag inte att majbrasorna är hotade, säger Torbjörn Mattsson.

LÄS MER: I Heby kommun hotas majbrasorna