Uppsalapredikanten och affärsmannen Stefan Edefors startade Matrix Global år 2000. Företaget uppfyller myndigheternas och branschorganens definition på ett pyramidspel.
- Utifrån de uppgifter jag har nu bedömer jag att detta är ett oseriöst företag, säger Cecilia Hurtig, jurist på Konsumentverket.

Lotteriinspektionen gör samma bedömning:
- Om den huvudsakliga inkomsten för försäljare kommer från att rekrytera fler försäljare då är det ett pyramidspel och inte ett seriöst nätverksföretag, säger My Hamrén på Lotteriinspektionens informationsavdelning.

För att bli distributör (försäljare) i Matrix Global måste man betala en avgift om mellan 300 och 1300 euros, dvs mellan 2 800 och 12 000 kronor. Ju mer man betalar desto högre position i pyramiden får man och därmed större andel i de försäljningar som man själv och ens rekryterade försäljare gör. Företaget utlovar snabba pengar, man ska genom att rekrytera nya aktiva säljare kunna tjäna upp till 32 000 kronor om dagen.

Men de distributörer som UNT har pratat med anser att de blivit lurade.
- Jag har förlorat 6 500 kronor på Matrix, säger Lars Agerstig, som nu har slutat som distributör för Matrix.
- Det var väldigt svårt att sälja produkterna, och kunderna fick inte vad de hade betalat för. Leveranserna strulade. Jag gjorde aldrig någon vinst, det gick heller inte att sälja tillbaka sin andel i bolaget, säger Lars Agerstig.
- Det är definitivt ett pyramidspel.

Han berättar att Matrix säljmöten på Royal Viking i Stockholm brukade locka cirka 200-300 personer. Omfattningen av verksamheten var mycket stor.
- Stefan Edefors berättade att det finns mellan 2 000 och 3 000 distributörer. Alla hade betalat 6 500 kronor för att bli "delägare" i Matrix, det handlade om miljontals kronor i intäkter för företaget. Det pratades om företaget snart skulle omsätta miljarder och att Matrix skulle börsnoteras i Dubai, säger Lars Agerstig.
Lars Agerstig har polisanmält Matrix.

Produkterna som Matrix förmedlar är mycket billiga. Bland annat säljs resor till Teneriffa med sju dagars boende på femstjärnig semesteranläggning för fyra personer för under 3 000 kronor. Men alla kom inte i väg. Vouchers och information om restider och boende strulade. Bertil Bengtsson från Nacka berättar om en mardrömsresa:
- Vi fick ingen information om var vi skulle bo. Jag lyckades själv få tag på Stefan Edefors två dagar innan vi skulle flyga och fick då veta var vi skulle bo. Hotellet skulle vara femstjärnigt, men det var det absolut inte, berättar Bertil Bengtsson.

I resan ingick ett obligatoriskt 90-minutersmöte med en representant från en semesterklubb.
- Det var inte 90 minuter, det tog hela dagen och det var ingen semesterklubb utan en timeshare.
Timeshareerbjudandet gick ut på att Bertil Bengtsson skulle köpa en nyttjanderätt i en lägenhet på Teneriffa under en bestämd tidsperiod.
- Det lät väldigt mystiskt, men man skulle kunna tjäna pengar på det. Försäljaren blev aggressivare och aggressivare hela tiden. Det var en ren pärs, säger Bertil Bengtsson.
- Han blev urförbannad när vi sade att vi inte var intresserade.

Karin Lindborg var distributör för Matrix i två år innan hon kom fram till att det var ett pyramidspel.
- Det finns många seriösa nätverksföretag, Matrix var inte ett av dem. Stefan Edefors är en oerhört skicklig talare och mycket förtroendeingivande. Det kändes som jag hade blivit hjärntvättad, säger Karin Lindborg. Jag har förlorat tusenlapparna jag investerade - och mycket tid.

Stefan Edefors förnekar bestämt att Matrix Global skulle vara ett pyramidspel:
- Verkligen inte. Man tjänar pengar på att sälja produkter inte på att rekrytera säljare. Myndigheterna har fel.

Enligt Direkthandelns förening har seriösa MLM-företag ingen eller låg inträdesavgift och ska också köpa tillbaka osålda produkter. Det stämmer väl inte in på Matrix?
- Matrix köper inte tillbaka osålda produkter. Men inträdesavgiften är låg, det kostar bara 299 euro (cirka 2 800 kronor) och då får man ett startpaket med ett värde om 1 500 kronor, en egen hemsida, support och mycket mera. Det är inte mycket pengar för att starta ett företag, säger Stefan Edefors.