Söndagen bjöd i år på mulet väder och regn senare på kvällen, men det traditionsenliga traktorracet i Stavby lockade ändå många besökare.

– Vi försöker lägga till något nytt varje år, men så länge tävlingarna fungerar så ändrar vi inte konceptet, säger arrangören Rolf Nyman.

Idén föddes i Västergötland efter ett besök hos Rolf Nymans syster för 17 år sedan.

Artikelbild

| Fort ska det gå! Racet börjar med att förarna ska springa in i traktorn, eller hoppa.

– Syrran tävlade själv i ett traktorrace där. Det drog mycket folk och var lättbegripligt, så jag föreslog för bygdegårdsföreningen i Stavby att vi också skulle köra, säger Rolf Nyman.

För femte året i rad har hälften av intäkterna till traktorracet fått gå till cancerfonden, och förra året samlade arrangörerna in en rejäl summa till organisationen.

– Det var efter att min syster fick cancer som vi bestämde oss för att göra så, förra året fick vi in nästan 50.000 kronor, säger arrangören Rolf Nyman.

Utöver barnens egna traktorrace fanns både minihästar att klappa, mekanisk tjur att rida, och en hoppborg för att stilla spring i benen. Vid traktorracebanan för barn stod tvååriga Axel Eriksson med sin pappa David Johansson som själv vunnit traktorracet för vuxna 2017.

Artikelbild

| Martin Moström står vid sin traktor. Han har kört racet flera gånger och hans taktik är att åka så fort som möjligt.

Idag hoppas han att Axel också får vinna.

– Det ska bli kul att se hur det blir, Axel tränade igår på gården med sin egna eldrivna traktor, säger pappa David Johansson.

Artikelbild

| Alunda SK var på plats för att samla in pengar till ett träningsläger i Spanien.

Klockan 18.00 gick startskottet för de barn som vill testa på att köra traktorrace, och många glädjetjut kunde höras över åkern när föräldrar puttade på plasttraktorerna genom gräset. När det var dags för Axel Eriksson och pappa David Johansson att dra iväg blev det en vinst precis som de båda hoppats på, men alla barn som medverkade fick ett varsitt pris.

På sidorna av traktorracebanan stod friidrottsföreningen Alunda SK och sålde hamburgare till hungriga besökare. I år samlar de in pengar för att åka till ett träningsläger i Spanien i april nästa år.

Artikelbild

| Och där var de iväg. Traktorracet fyller 16 år i år och lockade många besökare.

– Hittills har vi samlat in runt 80.000, men vårt mål är att alla ska med, säger Kristina Söderlund, träningsledare.

Klockan 19.00 gick äntligen startsignalen till det som alla väntat på. Förarna körde så dammet yrde och regnet höll sig borta ända till de sista körningarna. Många valde att stanna kvar trots regnet och efter en spännande körning och trevlig kväll stod det klart att Erik Hadleton vann.