Under onsdagseftermiddagen började tågkaoset mellan Stockholm och Uppsala. Det fortsatte under kvällen, inga tåg gick och det rådde stor förvirring. I UNT:s Facebookgrupp Pendlingskollen vittnade flera resenärer om problemen. För vissa tog det timmar att komma hem, en del pendlare tog taxi och fick betala upp emot 2000 kronor. Taxibilarna trängdes på stationen i Uppsala under onsdagskvällen. Även trafiken till och från Arlanda påverkades.

LÄS MER: Så tog sig pendlarna hem

Problemen orsakades av en nedriven kontaktledning i Upplands Väsby. Först kom prognoser om att trafiken skulle börja rulla igen runt 19-tiden på onsdagskvällen, men reparationen av ledningen tog längre tid än beräknat. Det var en cirka 100 meter lång kontaktledning som föll ner på spåret. Strömförsörjningen påverkades och en brand uppstod vid 16.30-tiden på spåret där ledningen fallit ner.

Artikelbild

| Tågtidtabellerna från torsdagsmorgonen. Flera tåg blev inställda.

Trots att reparationsarbetet pågick under natten till torsdag, fortsatte problemen under morgonen. Flera pendlare väntade på Uppsala centralstation, men det var inte lika kaosartat som under onsdagen. Avgångar ställdes dock in och folk fick vänta.

En av resenärerna som befann sig på stationen under morgonen var Ebba Altva. Hon skulle ha åkt med SJ:s regionaltåg klockan 08.12 för att komma till skolan i Stockholm.

– Det har varit två eller tre inställda tåg sedan dess. Det har varit mycket problem med tågen så man börjar bli lite trött, sade hon till UNT:s reporter vid 09-tiden.

Resenären Marek Sinski skulle ha åkt från stationen med ett tåg 08.36, men den avgången blev inställd.

Artikelbild

| Det var många resenärer som väntade på Uppsala centralstation under torsdagsmorgonen.

– Det blev ett till inställt tåg efter det också. Nästa ska gå 09.12 men vi får väl se om det går, sade han.

Marek Siniski skulle på en konferens som arrangerades i Stockholm.

Artikelbild

| Det var flera hundra resenärer som försökte ta sig hem under gårdagen.

– Det är lite olyckligt att det blir försenat just i dag när man ska vara där, sade han.

LÄS MER: UNT Pendlingskollen på Facebook

Enligt SJ:s affärschef Jan Kyrk, är sträckan mellan Uppsala och Stockholm en av de mest trafikerade för både SJ och SL.

Varför satte ni inte in några ersättningsbussar?

– Bussar tar längre tid och det är omöjligt att få tag i den mängd som behövs. Vår erfarenhet är att folk hellre väntar och tar nästa tåg, och vi har kunnat köra vartannat tåg i det här fallet. Tåget går mycket snabbare.

LÄS MER: SJ sätter inte in bussar

Varför fanns inga tågvärdar på plats på Uppsala centralstation?

– I en del lägen får vi ut personal, men mycket av informationen i dag sker med teknik. Ibland finns det tågvärdar på plats, men de tittar också i sina telefoner och får samma information från Trafikverket som resenärerna. Det är Trafikverket som ansvarar för skyltning och upprop.

Flera läsare hörde av sig till UNT och sa att det var för korta tåg. Varför satte ni inte in längre?

– Det är olika längd på tågen beroende på tågavgången. När vi har haft inställda tåg från Stockholm blir det fel tåg som kommer till Uppsala. Det här är någonting som kommer av situationen, vi är bara glada över de tåg vi har fått köra.

Vad är er syn på hur Trafikverket hanterat situationen?

– Vi har haft en dialog med Trafikverket om att det varit för mycket problem på just den här sträckan.

Vad kan ni på SJ göra för att förbättra situationen?

– Det finns inga små nödlösningar, vi har enormt mycket resenärer och det ökar hela tiden. Folk har aldrig åkt så mycket tåg som nu. Det är en förbättring av infrastrukturen som krävs.

Vad vill du säga till de resenärer som drabbats?

– Vi beklagar att det varit inställda tåg och att man fått vänta på nästa. Även att folk kommit fram sent. Vi kommer ha en fortsatt intensiv dialog med Trafikverket om just fel som det här. Det får helt enkelt inte ske lika ofta.

Vi har sökt Trafikverket för kommentarer.

LÄS MER: Resenären Ebba: "Börjar bli lite trött"

LÄS MER: Totalstopp i tågtrafiken